Musk nagovijestio otkaze na prvom sastanku sa zaposlenicima Twittera

Foto: EPA

MULTIMILIJARDER Elon Musk nagovijestio je na sastanku sa zaposlenicima Twittera potencijalno rezanje broja radnih mjesta ako njegova ponuda za preuzimanje ove društvene mreže od 44 milijarde dolara bude uspješno provedena.

Također se pozabavio temama poput rada na daljinu, slobode govora i potencijalnog izvanzemaljskog života. Ovo je prvo Muskovo obraćanje osoblju otkako je u travnju objavio svoju ponudu za preuzimanje kompanije, piše BBC.

Rekao je da bi mogao odustati od dogovora ako mu se ne predaju podaci o lažnim korisničkim računima.

"Svatko tko značajno pridonosi ne bi trebao biti zabrinut"

Tijekom videokonferencije sa zaposlenicima Twittera, Musk je rekao da će otpuštanja na Twitteru ovisiti o financijskoj situaciji kompanije.

"Tvrtka se mora oporaviti. Trenutno troškovi premašuju prihode", rekao je Musk i potom dodao: "Svatko tko značajno pridonosi ne bi trebao biti zabrinut".

Također je naveo da preferira rad iz ureda osim ako "netko baš nije izuzetan". Međutim, nije otkrio ništa novo o preuzimanju kompanije, a zaposlenici Twittera na internom su komunikacijskom kanalu potom izrazili svoje razočaranje zbog njegovih stavova o poslovanju i plaćama zaposlenika.

Musk, inače šef proizvođača električnih vozila Tesle i raketne tvrtke SpaceX, također je govorio o mogućnosti postojanja života izvan Zemlje, iako je rekao da nije vidio "stvarne dokaze za postojanje izvanzemaljaca".

"Možemo li otputovati u druge zvjezdane sustave i vidjeti postoje li izvanzemaljske civilizacije?" upitao je Musk, dodajući da bi platforma mogla pomoći razvoju "civilizaciji i svijesti".

Neovisno o događajima s Twitterom, skupina zaposlenika SpaceX-a, u kojem je Musk glavni direktor, nazvala ga je "čestim izvorom ometanja i neugode" u internom pismu čelnicima kompanije.

Tužio Muska

U međuvremenu ga je jedan ulagač u kriptovalutu dogecoin tužio za 258 milijardi dolara, optuživši ga da vodi piramidalnu shemu kako bi povećao cijenu. U tužbi podnesenoj u New Yorku navodi se da je Musk "koristio svoj imidž najbogatijeg čovjeka svijeta kako bi upravljao i manipulirao dogecoinovom piramidalnom shemom za profit, predstavljanje i zabavu".

Početkom lipnja Musk je zaprijetio da će odustati od preuzimanja i optužio Twitter da je "ometao" njegove zahtjeve da sazna više o korisničkoj bazi. U dopisu regulatornim tijelima napisao je da ima pravo na vlastita mjerila kad je riječ o lažnim računima.

U dopisu je formaliziran spor koji je tinjao tjednima nakon što je Musk izjavio kako je dogovor "na čekanju" dok iščekuje dalje informacije.

Dionice Twittera vrijedile su 37.36 dolara na newyorškoj burzi u četvrtak, što je znatno ispod Muskove ponude od 54.20 dolara.