Mussolinijevo rodno mjesto ne želi platiti posjet učenika Auschwitzu

Ilustracija:EPA

PREDAPPIO, gradić na sjeveru Italije koji je poznat kao rodno mjesto i posljednje počivalište fašističkog diktatora Benita Mussolinija, odbio je financiranje školskog puta dvoje učenika u koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau. 

Tu odluku donio je Roberto Canali, prvi gradonačelnik tog mjesta s desnice od Drugog svjetskog rata, izabran u svibnju.

Za novinsku agenciju ANSA-u u petak je kazao kako inicijativu odlaska smatra pristranom. 

Trošak će pokriti gradska oporba lijevog centra

"Nismo protiv Vlaka sjećanja", rekao je za ANSA-u, "no ti vlakovi prolaze samo jednim dijelom, a mi ne planiramo surađivati s onima koji zaborave sve ostalo", kazao je taj kandidat koji je na izborima pobijedio s nezavisnom listom koju su podržale desne stranke Liga, Forza Italia i Fratelli d'Italia.

Predappio je odbio sufinancirati put vlakom u Auschwitz za dva učenika lokalne srednje škole u sklopu inicijative "Vlak sjećanja" koja se provodi u cijeloj Italiji.

Njihov put koštao bi 370 eura, a tu svotu odlučila je pokriti gradska oporba lijevog centra. 

 

Pokretači inicijative na svojoj internetskoj stranici pišu kako je u posljednjih 15 godina više od 37 tisuća učenika sudjelovalo u Vlaku sjećanja.

"Svi naši mladi moraju znati priču o onome što se dogodilo u nacističkim koncentracijskim logorima poput Auschwitza", no Predappio će financirati njihov put samo kada vlakovi budu posjećivali i gulage jer će to značiti da je sjećanje ispravno i "pokriva svih 360 stupnjeva", rekao je Canali, a prenosi ANSA. 

On smatra kako učenici trebaju posjećivati i "druga mjesta opresije u 20. stoljeću, poput Berlinskog zida ili fojbi", pa je poručio da "pristrano poznavanje povijesti ne smije biti financirano javnim novcem". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.