POTRES NA BANIJI

Na Baniji staje priprema toplih obroka, Pleter vikendom daje konzerve i salame

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

NA BANIJI se polako prestaje s pripremom toplih obroka.

Udruga Chef kuha doma zatvorila je kućicu u Mošćenici između Petrinje i Siska, a Pleter postepeno prelazi na dijeljenje suhih obroka vikendima, a toplih jela radnim danima. Idući korak od kojeg stanovnici strepe je prelazak na suhe obroke i preko tjedna, a onda odlazak Pleterove kuhinje. 

Dogradonačelnica Gline i humanitarka Branka Bakšić Mitić neće se iznenaditi ako tako bude. 

"Ja mislim da će to tako biti. Dosta ljudi u gradu mi kaže da ne dobivaju više hranu, a potrebna je, pogotovo muškarcima samcima. Ja sam uvijek za to da se daje hrana, neki ne mogu do štednjaka, jedva hodaju. Tamo gdje žive stariji ljudi još uvijek ima potrebe za toplim obrocima. Oni su i bolesni, ne mogu sami kuhati", poručuje Bakšić Mitić. 

Zabrinuta je što još jako puno kontejnera nije spojeno na pitku vodu, pa će ljudima svakako biti problem kuhati.

"Prije su vodu dobivali iz bunara, ali potres ih je uništio, presušili su, unutra je samo mulj. Čistili su ih, ispumpavali, ali tu više nema vode. Ljudima trebaju cisterne, mora im se omogućiti nešto. Ta tehnička voda koju imaju ne može se koristiti za piće, za kuhanje, to su sve problemi", dodaje osnivačica inicijative Ljudi za ljude, koja od prvog potresa brine o stanovništvu.

Stožer kaže da su tako ljudi tražili

Razgovarali smo i s Mladenom Pavićem, glasnogovornikom Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica potresa, koji od državne kuhinje naručuje porcije i vrstu hrane. 

Upitali smo ga zašto se uvode suhi obroci. 

"Mjesni odbori u dogovoru s građanima tražili su da se vikendom, kad nije tolika potreba za toplim obrocima, njihovi dostavljači malo odmore. Funkcioniramo tako već neko vrijeme u Glini, a u Kostajnici više od mjesec dana", kaže Pavić.

Tvrdi da je suhi obrok izdašniji.

"Tu imate konzervu, kruh, salame i čokoladu. Spremamo sad uskršnji obrok za idući vikend, bit će tu i orahnjača ili makovnjača, pinta, jaja i šunka", kaže Pavić. 

Pad s 12.000 na 5000 obroka 

Zanima nas koji su sve mjesni odbori htjeli da se prijeđe na suhe obroke vikendom. 

"Svi. Općine i gradovi. Oni javljaju u Stožer broj potrebnih obroka, na primjer za sutra, a Stožer proslijedi Pleteru. Po primjeru Kostajnice vidjeli su da su suhi obroci u redu. Usporedbe radi, kad su došli prvi kuhari spremati jela, trebali su napraviti 10 do 12 tisuća obroka, a sad je ta brojka pala na 5000. Nema više toliko volontera, a ljudi imaju kuhinje u kućicama i broj potrebnih obroka zaista pada", dodaje Pavić. 

Smatra da stanovništvo sada ima privremene kuhinje u kontejnerima i kamp-kućicama, gdje mogu kuhati, pa da je zato interes za Pleterovom hranom opao. U gornjem dijelu teksta vidjeli ste što Branka Bakšić Mitić na to kaže.

Pleter tvrdi da oni ništa nisu krivi 

Iz državne tvrtke Pleter-usluge potvrdili su kako sve rade u skladu s odlukama Stožera civilne zaštite, na osnovnu zaprimljenih dnevnih narudžbi.

"Na osnovu prošlog vikenda, 20. i 21.3.2021., pripremljeni su i dostavljeni paketi zapakirane hrane sljedećeg sadržaja: gotovo jelo u konzervi (400 g), voćni sok, desert (keksi ili čokoladica i sl.), voće i kruh."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.