Na dalekoj zvijezdi snimljena monstruozna baklja. Može li se to dogoditi na Suncu?

Ilustracija: NAOJ

VEĆ se neko vrijeme u medijima piše o tome kako se Sunce približava solarnom maksimumu, odnosno da postaje sve aktivnije s puno više pjega i vatrenih baklji. Na svu sreću, naša zvijezda nije tako aktivna kao ona u binarnom sustavu V1355 Orion, koja povremeno izbaci čudovišne superbaklje koje su deset puta veće od najvećih baklji ikada zabilježenih na Suncu. 

Kada je jaka solarna baklja usmjerena prema Zemlji, u najgorem slučaju može naštetiti tehnologiji, izazvati poremećaje u komunikaciji, utjecati na električne mreže i oštetiti satelite. No superbaklje mogu izazvati pravu katastrofu; utjecati na evoluciju, izazvati atmosferske poremećaje ili izbrisati sav život na obližnjim planetima. 

Posebna kategorija zvijezda

Astronom Shunom Inoue i njegovi kolege sa Sveučilišta Kyoto u Japanu pratili su ovaj binarni sustav teleskopima Seimei i Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) te snimili nevjerojatnu superbaklju. Brzina njene erupcije iznosila je najmanje 990 km/s, a u svemir je izbacila bilijune tona materijala. 

Znanstvenici proučavaju baklje na dalekim zvijezdama kako bi shvatili na koji način nastaju superbaklje i erupcije. Zvijezde u sustavu V1355 Orion spadaju u kategoriju RS CVn. Ove su zvijezde obično magnetski aktivne te izbacuju velike superbaklje, piše Universe Today.

Jačina baklji na Suncu 

Znanstvenici dijele Sunčeve bljeskove u pet klasa, od kojih je svaka 10 puta snažnija od prethodne - A, B, C, M i X. Svaka kategorija ima devet podskupina; a najsnažniji bljeskovi klase X mogu imati snagu 10-ak puta veću od bljeska X1. U teoriji ne postoji ograničenje koliko velike mogu biti baklje iz klase X, a najsnažnije, zabilježene 2003. godine, klasificirane su kao X28. 

Najjače baklje klase X mogu proizvesti jednaku količinu energije koju ima milijarda hidrogenskih bombi. Ako su usmjerene prema Zemlji, mogu oštetiti satelite, komunikacijske sustave ili električne mreže. Primjerice, baklje klase X5 i X6 su u prosincu 2006. pokrenule izbacivanje koronalne mase (CME) koja je omela GPS signale.  

Uglavnom, do sada nije zabilježeno da je Sunce proizvelo superbaklju koja bi mogla uništiti sav život na Zemlji. Čak ni najsnažnija geomagnetska oluja u zabilježenoj povijesti - Carringtonov događaj iz 1859. godine - nije imala zamjetan utjecaj na zdravlje ljudi ili drugih bića. 

"Kakve bi to baklje morale biti da izbrišu sav život na Zemlji? Ne znam odgovor na to pitanje, ali do sada nismo zabilježili ni jedan solarni događaj koji je dovoljno velik i snažan da utječe na zdravlje ljudi", rekao je Doug Biesecker iz američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA). 

Solarni ciklusi 

Otprilike svakih 11 godina Sunčevi magnetski polovi se okreću, sjeverni postaje južni i obrnuto. Ta situacija se podudara s onim što je poznato kao solarni maksimum, kada Sunce izbacuje najviše baklji i koronalne mase (CME) te ima najviše pjega. 

Nakon toga dolazi razdoblje smirivanja aktivnosti, a poslije opet kreće razdoblje solarnog maksimuma. Sada je naša zvijezda u fazi solarnog maksimuma, 25. otkako smo počeli bilježiti, a kulminacija se očekuje krajem 2024. ili početkom 2025. godine.