Na današnji dan "Daruvarac" je brutalno premlatio tinejdžericu. Još je slobodan

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

NA DANAŠNJI dan, 13. lipnja 2018., dakle prije točno godinu dana, Darko Kovačević "Daruvarac" brutalno je premlatio tinejdžericu u zadarskom kafiću. Još uvijek je slobodan.

Mlatio ju je šakama i nogama u glavu čak i dok je bespomoćno ležala na podu. 

U presudi je opisano kako se iživljavao nad djevojkom kojoj je, pored svih udaraca koje joj je zadao, a koje su snimile nadzorne kamere kafića, još i više puta udarao glavom u umivaonik. 

Glavom joj udarao u umivaonik

"Dana 13. lipnja 2018. godine oko 21 sat, kad je oštećena došla u isti caffe bar, bez povoda ju je udario glavom u potiljak. Zatim je za njom otišao u WC optuživši je da ga vara, opalio joj je dvije do tri triske, a potom je u namjeri da je teško ozlijedi počeo udarati šakama po glavi. Kad je u WC ušao Ante Kokić i rekao: 'Nemoj je toliko tući, ubit ćeš je', istom je odgovorio 'To i želim'.

U jednom trenutku oštećenica je pobjegla u drugi WC. Ponovo je ušao za njom i ponovo je počeo tući šakama u glavu, a u jednom trenutku je uhvatio za glavu i s njom dva, tri puta udario u umivaonik, zbog čega je oštećenica pobjegla u unutrašnjost caffe bara, gdje ju je okrivljenik bez povoda i uz prisutnost drugih osoba hvatao za kosu, bacao na pod, a potom je i udarao otvorenim dlanovima i zatvorenim šakama te nogama u tijelo i glavu, uslijed čega je oštećenica zadobila teške tjelesne ozlijede", dio je iz presude "Daruvarcu".

Nije bio uhićen odmah, nego tek nakon višestrukih poziva majke tijejdžerice pa i vlastitog istraživanja koje je provela kako bi saznala gdje je "Daruvarac". Uhićen je drugog dana, nakon što je navodno odustao od bijega u BiH. "Daruvarac" je optužen za nanošenje teške tjelesne ozljede, ali ne i za pokušaj ubojstva. Zbog cijelog su slučaja i puštanja u Zadru bili organizirani i prosvjedi.

Prvo osuđen na pet godina pa ubrzo pušten iz zatvora

U siječnju je prvostupanjskom presudom osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora za tešku tjelesnu ozljedu. Dobio je i deset mjeseci zbog prijetnje. Sutkinja mu je zbog toga dala jedinstvenu kaznu od pet godina zatvora. Iako je presudu dočekao na slobodi, odmah nakon čitanja je sproveden u pritvor jer je dobio pet godina zatvora.

No Kovačević je tijekom trajanja suđenja proveo maksimalnih šest mjeseci u istražnom zatvoru. Produljeni istražni zatvor do pravomoćnosti presude je ipak ograničen i to posebno u slučajevima kad je pritvorenik u pritvoru proveo maksimalno vrijeme s obzirom na klasifikaciju nedjela, a što u slučaju "Daruvarca" jest slučaj. Kod takvih slučajeva, gdje je kazna do pet godina, zakon predviđa da se istražni zatvor može produljiti samo za šestinu.

Žalba na presudu

S obzirom na to da je "Daruvarac" u pritvoru bio šest mjeseci, to znači da se njemu istražni zatvor mogao produljiti za mjesec dana od izricanja presude. Jedini način da Kovačević ostane dulje iza rešetaka bio je da se u roku od mjesec dana donese pravomoćna presuda. To je za hrvatsko pravosuđe bila nemoguća misija, posebno kad se uzmu u obzir mogućnosti žalbe i cijela procedura koja prati donošenje pravomoćne presude.

Kovačević je, naime, odmah nakon nepravomoćne presude podnio žalbu na rješenje o produljenju istražnog zatvora, a Županijski sud je žalbu usvojio te preinačio rješenje ograničivši trajanje istražnog zatvora na mjesec dana.

Kako je nedugo nakon presude objavljeno, njegov odvjetnik pripremio je žalbu na presudu na 250 stranica. Sud je prošloga tjedan tu žalbu djelomično usvojio i "Daruvarcu" smanjio kaznu zatvora s pet na četiri godine.

Tako je odlučilo Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu. Potvrđena mu je krivnja, a kazna mu je ublažena za godinu dana. Kao olakotne okolnosti sud je prihvatio to što je "Daruvarac" izrazio žaljenje i kajanje, kao i to što je priznao djelo. Inače, djelo je priznao dan prije presude.

Djelo zbog kojeg je Daruvarčevu žrtvu čekalo više operacija kako bi se sanirale ozljede koje joj je nanio.

"Daruvarac" se žali, kaže da je djevojci bio samo razbijen nos

On je, s druge strane, smanjenjem kazne - nezadovoljan. Nakon što mu je kazna ublažena za godinu dana poručio je da "ovakve presude za slomljeni nos nemaju smisla.

"Neugodno sam iznenađen! Po svemu onome što je Općinski sud u Zadru napravio, po svim njegovim brojnim greškama i propustima, prvostupanjska presuda je trebala pasti i biti novo suđenje. A ja sam dobio četiri godine kao da mi je suđeno za pokušaj ubojstva, a ne za nanošenje obične teške tjelesne ozlijede, na što su i ukazali svi vještaci. Uvjeren sam da je ovakva odluka suda u Splitu donesena pod pritiskom nekoga s vrha, iz pravosuđa ili politike, pogotovo zbog ovih nedavnih događanja u kojima sam bio uključen protiv svoje volje, a najveća krivica je u medijima koji su stvorili atmosferu linča. Ovakve presude za slomljeni nos, nemaju smisla, manje se dobiva za ubojstvo. Neću na ovome stati, nastavit ću pravnu borbu prema Ustavnom sudu i sudu za ljudska prava u Strasbourgu", rekao je Darko Kovačević "Daruvarac" za Zadarski.hr nakon što je doznao da mu je kazna smanjena s pet na četiri godine zatvora. 

Nedavno sudjelovao u tučnjavi u šoping centru

Prije desetak dana "Daruvarac" je sudjelovao u fizičkom obračunu u jednom zadarskom šoping centru. O događaju su se pojavile proturječne informacije. 

Jedan Zadranin, naime, tvrdi da su ga napali "Daruvarac" i njegov prijatelj. Ispričao je kako je prišao Mercedesu, a da mu je "Daruvarac" sa suvozačkog mjesta dobacio: "Što je, jazavče?"

"Prišao sam da vidim je li to on, a nakon što me vidio i nazvao jazavcem, odvratio sam mu što je p... nakon čega me zalio pićem iz limenke po licu. Situacija je bila prijeteća pa sam uzeo dva kamena, a i izvadio sam nožić, legalni, dug četiri prsta, malo nazubljen. Htio sam ih prestrašiti, no on i prijatelj su me stali gađati kamenjem pa sam pobjegao u Supernovu. Krenuli su za mnom, a ja sam se sapleo i pao", rekao je 35-godišnjak koji se, kaže, s "Daruvarcem" nije nikada osobno upoznao, ali ga je prethodno javno prozivao jer je blizak prijatelj obitelji 18-godišnje Zadranke koju je "Daruvarac" premlatio. Ispričao je još da ga je na podu šoping centra Kovačević više puta udario nogom u glavu, a da ga je njegov prijatelj od 130 kilograma davio i gnječio.

Policija je pak iznijela svoju verziju prema kojoj je žrtva "Daruvarac" kojeg je napao Zadranin, iako je "Daruvarac" na kraju s prijateljem krenuo za njim u šoping centar.

Otkad je pušten iz zatvora, "Daruvarac" sudjelovao u dvije tučnjave i skrivio prometnu nesreću

"Daruvarac" je, inače, u periodu otkad je pušten na slobodu već sudjelovao u fizičkom obračunu s jednim mladićem, nakon čega je priveden. 

Ponovno je priveden mjesec dana kasnije kada se divljajući automobilom zabio u zaštitnu ogradu pa odbio test na alkohol i drogu.

Još uvijek je slobodan. U zatvor bi trebao za dva do tri tjedna. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.