Na istoku Njemačke rekordno nizak broj stanovnika

Foto: EPA

U ISTOČNIM dijelovima Njemačke, području nekadašnje Njemačke Demokratske Republike (DDR), broj stanovnika je na rekordno niskoj razini dok je istodobno na zapadu zemlje u neprestanom rastu, proizlazi iz studije instituta Ifo.

"Na istoku Njemačke živi onoliko ljudi koliko ih je živjelo na početku 20. stoljeća dok na zapadu broj stanovnika neprestano raste", rekao je autor studije Felix Roesel.

Sve veća razlika između broja stanovnika u zapadnoj i istočnoj Njemačkoj

Prema povijesno-ekonomskoj studiji instituta Ifo, 1905. je na području nekadašnje Zapadne Njemačke živjelo oko 32 milijuna stanovnika, a u istočnom dijelu oko 13 milijuna.

Više od jednog stojeća kasnije broj stanovnika na zapadu više se nego udvostručio, na 68,7 milijuna, dok je na istoku ostao gotovo isti, s 13,9 milijuna.

"Trend sve veće razlike u broju stanovnika se nije zaustavio ni nekoliko mjeseci uoči 30. godišnjice njemačkog ujedinjenja", rekao je Roesel.

Studija kao razloge neravnomjernom razvoju broja stanovnika na zapadu i istoku Njemačke navodi tri čimbenika.

Koji su razlozi?

Prvi je egzodus stanovnika koji je počeo osnivanjem DDR-a 1949., a okončan gradnjom Berlinskog zida 1961. Slijedi izostanak dolaska mladih radnika iz inozemstva u šezdesetim i sedamdesetima te na kraju i migracija u smjeru zapada nakon pada Berlinskog zida 1989.

"Njemačka podjela i 30 godina nakon ujedinjenja još uvijek utječe na razvoj istoka i zapada i to se u javnosti ne percipira dovoljno ozbiljno", rekao je Roesel.

On je ukazao na to da su od egzodusa stanovnika u najgoroj mjeri pogođena ruralna područja istočne Njemačke, ali i gradovi.

"Da se broj stanovnika na istoku razvijao kao i na zapadu, Leipzig i Dresden bi danas brojali preko milijun stanovnika. Ovako su upola manji", zaključio je Roesel na predstavljanju studije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.