Na kipu Anne Frank u Amsterdamu crvenom bojom ispisana riječ "Gaza"

Foto: X

Na kipu Anne Frank u Amsterdamu osvanuo je grafit "Gaza", što je izazvalo kritike gradonačelnice. Na fotografijama s mjesta događaja vidi se riječ "Gaza" napisana crvenom bojom na postolju kipa, koji je podignut u blizini mjesta gdje su Frank i njezina obitelj živjeli prije nego što su bili prisiljeni da se sakriju od nacista. 

Gradonačelnica Femke Halsema žestoko je osudila uništavanje spomenika. "Nijednom Palestincu nije pomoglo prljanje njezine tako dragocjene statue", poručila je. 

Policija pokrenula istragu

"Ova mlada djevojka, koju su nacisti tako brutalno ubili u dobi od 15 godina, nas i naš grad svaki dan podsjeća na humanost i nježnost, u najtežim okolnostima. Tko god bio, sram te bilo! Za to nema opravdanja", napisala je Halsema na Instagramu. 

Amsterdamska policija otvorila je istragu o incidentu. Nitko još nije uhićen. Policija je za CNN potvrdila kako je jučer tijekom poslijepodneva zaprimila dojavu o vandalizmu. "Policajci su otišli do kipa, vidjeli grafit i započeli istragu", kazao je policijski glasnogovornik. 

Zahvaljujući dnevniku koji je marljivo pisala dok se s obitelji skrivala u Nizozemskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata, malena Anne postala je jedan od simbola borbe protiv nacizma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.