KAKO se približava Uskrs, sve je više oglasa u kojima se traže sezonski radnici. Na Zavodu za zapošljavanje u Rijeci traži se 670 kuhara, a prijavila su se samo 123, treba 1000 konobara, a prijavljeno ih je 223, traži se više od 600 sobarica, a na Zavodu ih je samo 50.
HRT je provjerio kakva je situacija u opatijskim hotelima i koliko je zanimanje učenika. Učenici 3. i 4. razreda Ugostiteljske škole u Opatiji budući su kuhari, konobari, recepcionari - turistički djelatnici koji su svake sezone traženi kao suho zlato.
"Ovo sam htjela još od malih nogu. Stvarno je odlično iskustvo", kaže Ana Omerović, učenica Ugostiteljske škole Opatija, smjer turističko-hotelijerski komercijalist. "Obavljam praksu u jednom restoranu u Lovranu, gdje sam na smještaju, i već imam dogovoren posao poslije škole", kaže učenik iste škole Dino Aleksić, smjer konobar.
I dok su ovi mladi ljudi na pragu stjecanja svojih prvih radnih iskustava, recepcionarka u wellnessu Teuta Frlan već nekoliko godina radi kao sezonska radnica. "Zadovoljna jesam, lijep je posao, dobra je ekipa. Novac je bitan, ali i radna atmosfera", kaže Teuta.
Antonela Gubo iz Ogulina za sada se vidi kao kuharica. "Prošle godine sam prvi put došla ovdje. Radim u hotelu Ičići, trenutno sam ovdje jer je takva potreba", kaže.
Opatija kao popularno cjelogodišnje turističko odredište ima sve više hotela koji su otvoreni cijelu godinu. Samim tim veća je i šansa da kvalitetne sezonske radnike prime u stalni radni odnos. A dok se ne zaposle, učenici opatijske Ugostiteljske škole redovito idu na natjecanja, vježbaju i uče.
"U sklopu Regionalnog centra kompetentnosti imamo mogućnost poslati djecu na natjecanja pa im se to još više svidi, a hoteli i ugostitelji jedva čekaju da ih zaposle", kaže Sibila Roth, ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija.
Nakon dvije pandemijske godine među učenicima raste zanimanje za poslove kuhara, konobara, slastičara i recepcionara. No sve je izvjesnije da će hrvatski ugostitelji i hotelijeri i ove sezone potražiti radnike izvan granica Lijepe Naše.