Na ruskoj obali pronađeno 2500 mrtvih tuljana

Foto: DAGESTAN MINISTRY OF NATURAL RESOURCES AND ECOLOGY

DUŽNOSNICI su potvrdili da je oko 2500 tuljana pronađeno mrtvo na obali Kaspijskog mora u južnoj Rusiji. Ističu kako nema znakova da su uginuli nasilnim putem. Na početku se govorilo o 700 mrtvih tuljana, ali daljnja istraga otkrila je mnogo veći broj uginulih tuljana. 

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) je još 2008. godine klasificirala kaspijske tuljane kao ugroženu vrstu, uvrstivši ih na crveni popis. Zaur Gapizov, voditelj Kaspijskog centra za zaštitu okoliša, izjavio je da su tuljani vjerojatno uginuli prije otprilike dva tjedna, piše BBC.

Gapizov je dodao kako nema dokaza koji bi sugerirali da su životinje ubijene ili uhvaćene u ribarske mreže. Dagestansko ministarstvo prirodnih resursa i okoliša napisalo je na Telegramu da je većina uginulih tuljana pronađena između ušća dviju rijeka, Sulake i Šurinke.

Stručnjaci su prikupili potrebne uzorke, a Ministarstvo je priopćilo da će razlozi smrti biti utvrđeni kada stignu laboratorijski nalazi. Populacija tuljana u Kaspijskom jezeru drastično se smanjila tijekom desetljeća zbog pretjeranog lova i industrijskog zagađenja.

Kaspijski centar za zaštitu okoliša procjenjuje da populacija broji samo 70 tisuća tuljana, što je značajan pad u odnosu na brojku od milijun tuljana prije jednog stoljeća.                                                                    

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.