Na zagrebačkim gradskim grobljima u studenom 30 posto više pokojnika nego lani

Ilustracija: Marin Tironi/PIXSELL

U ZAGREBAČKIM gradskim grobljima tvrde da u studenom 2020. godine bilježe porast pokojnika od gotovo 30% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Ističu da su bili primorani uvesti dodatne termine za ispraćaje na groblju Mirogoj i Miroševac jer su svi redovni termini popunjeni. Uveli su izvanredne termine u tjednu i subotama.

"Krematorij radi već treću subotu zaredom kako bi pospješili dinamiku izvršenja naših usluga. Primjerice, s prosječno 5-7 ispraćaja dnevno na groblju Mirogoj i Miroševac povećali smo kapacitet do maksimalno 11, uz dodatne termine subotom od 7 dodatnih ispraćaja na Mirogoju i Miroševcu. Ispraćaje na Krematoriju smo s prosječno 8 povećali na 14 ispraćaja dnevno, uz dodatne termine subotama", kažu iz Gradskih groblja za Radio Sljeme.

"Dnevno na dvije peći kremiramo 30 pokojnika u tri smjene"

Doznaje se da je zbog konstantnog porasta zahtjeva za kremiranjem pokojnika, proizašla potreba za nabavom nove kremacijske peći pa je i kupljena. Nova kremacijska peć u upotrebi je od listopada 2020. godine, a stajala je  2.507.399,00 kn + PDV, čime je povećan dnevni kapacitet broja kremiranih pokojnika za 15.

"Dnevno na dvije peći kremiramo 30 pokojnika u tri smjene. Instalacijom nove peći, u prijeko potrebni remont je otišla postojeća kremacijska peć te se završetak istog očekuje kroz dva tjedna. Remont je planiran tako da imamo raspoložive sve tri peći u trenutku kada iskustveno očekujemo najviše pokojnika, a to je u prosincu i siječnju. Sa sve tri peći, od sredine prosinca 2020. godine, naš dnevni kapacitet kremiranja bit će 45 pokojnika u tri smjene", priopćili su iz podružnice Gradska groblja.

Napominju kako je u studenom kremirano najviše pokojnika u povijesti Krematorija, točnije kremiran je 671 pokojnik. U studenom 2019. godine, bile su 484 kremacije dok je ove godine u studenom zabilježeno 671 kremacija što je povećanje od gotovo 40%, javlja Radio Sljeme

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.