KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Načelnik zagrebačke policije: Kažnjavanje će biti krajnja mjera

Foto: RTL

SUTRA na snagu stupaju izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima se uvode kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera. Tako će osoba koja ne nosi masku ili kojoj ona ne pokriva nos i usta moći dobiti kaznu od 500 kuna.

Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama Zakona.

Također, propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih Zakonom, odnosno ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja.

>> Od sutra kreću kazne za kršenje mjera, evo na što treba paziti

Davor Posilović iz Ravnateljstva policije opisao je kako će to u praksi izgledati.

"Od proglašenja epidemije policija u kontinuitetu provodi mjere i radnje s ciljem kontrole provedbe sigurnosnih mjera koje donosi Nacionalni stožer. Nama se sutra ništa ne mijenja, utoliko je promjena što su na snagu stupile izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti pa se mogu izricati sankcije", rekao je Posilović za RTL Danas.

"Svoj posao provodit ćemo isto i od sutra. No svjesni smo činjenice da za one koji se neće pridržavati mjera, ali to smatramo da će prije biti izuzeci nego pravilo, postoji mogućnost izricanja i mogućnost primjene represivnih mjera", kazao je. 

Posilović je objasnio kako će se represivne mjere primjenjivati samo u krajnjem slučaju, da će se ići od upozorenja, zatim pisanih upozorenja pa će tek onda kao krajnji slučaj doći represivne mjere. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.