Nacisti poharali internet krijući se iza "prijateljskih simbola"

UKUCATE li u pretragu YouTubea riječi poput "nacionalni otpor" (nationaler Widerstand) naići ćete na stotine snimaka na temu desnog ekstremizma. Prema pisanju Deutsche Wellea, na velikom broju tih snimaka vidjet ćete Horsta Malera, već osuđivanog zbog širenja međunarodne mržnje.

Negiranje holokausta

Na jednoj od video snimaka on, naime, otvoreno zagovara antisemitizam i negira holokaust. "Holokaust se nije dogodio. Za to ne postoje dokazi. Sve je to propaganda i tko to prihvati bez dokaza, čini zločin prema njemačkom narodu", tvrdi Maler u filmu koji se na internetu našao početkom godine, nakon čega su ga djelatnici YouTubea izbrisali. To nimalo i ne čudi s obzirom na brojne kritike koje su uslijedile od korisnika interneta.

Kratke parole i brze animacije

"Desničari na internetu postaju sve drskiji. Njihov standard su postale kratke parole praćene glazbom i brze animacije", objasnio je Stephan Glazer iz jugendshutz.neta, nevladine organizacije iz Mainza koja kontrolira objavljivanje rasističkih i ksenofobičnih sadržaja na internetu. "Nisu to više oni stari neonacisti. Ovi se, prije svega, pridržavaju pravila kako ne bi bili zabranjeni. Nema tu kukastih križeva, nego simpatičnih, prijateljskih simbola", objasnio je Glazer dodavši da takve grupe na stranice često postave čovječuljka koji izgovara: "Razbijamo sustav, pridruži nam se!".

Ponovna pojava

Desni ekstremisti sve češće koriste društvene mreže poput Facebooka ili video portale kao što je YouTube. Oni se, tvrde medijski kontrolori, žele približiti mladima, iako im se mnogi i suprotstavljaju. Inicijative protiv desnog ekstremizma na internetu troše sve više novca vlasnicima takvih stranica budući da sve češće ukazuju na neonacističku propagandu. Osim toga, sve je više i onih koji propagiraju desni radikalizam. Stručnjaci se žale da kada obrišu stranicu koja širi mržnju, ona se najčešće uskoro pojavi na nekom drugom mjestu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.