Nacističkom ubojici iz sinagoge prvu pomoć dao židovski bolničar

Screenshot: CNN

NEONACISTIČKI ubojica Robert Bowers, koji je u sinagogi u američkom gradu Pittsburghu ubio 11 židovskih vjernika, a teško ranio još 6, uključujući četvoricu policajaca, i sam se u bolnici liječi od ozljeda zadobivenih pri razmjeni vatre s policijom.

A u nevjerojatnom obratu ironije, ravnatelj Opće bolnice Alegheny, dr Jeff Cohen, i sam je židov i član sinagoge u kojoj je Bowers u subotu izvršio pokolj, urlajući da "svi židovi moraju umrijeti".

U sinagogi je u trenutku napada bilo oko 100 ljudi. Kad se na licu mjesta pojavila policija, Bowers se nije odmah predao nego je zapucao i na snage reda. Nakon razmjene vatre, predao se i uhićen je. U intervjuu za CNN, dr. Cohen je objasnio kako je saznao za pokolj u svojoj sinagogi Drvo Života, u kojoj nije bio u tom trenutku. 

"Moja kći i ja bili smo kući na katu i odjednom smo čuli zvuk koji nismo čuli ranije. Ja sam ga ignorirao, ali ona je pitala što je to, a zatim mi rekla da je ulica puna policijskih automobila i povikala da se spustim dolje. Moja supruga i ja bili smo vrlo uznemireni što njena majka obično ide na službu u sinagogu Drvo života. Na kraju smo je našli, srećom, odlučila je ostati spavati tog jutra", prepričao je dr. Cohen. 

>> Tko su žrtve pokolja u sinagogi?

>> Što stoji iza masakra u sinagogi? Teorije zavjera o migrantima i Sorosu

Ubojici na mjestu nesreće prvu pomoć dao židovski bolničar

"Stajao sam vani i vidio prvu grupu policajaca kako ulazi, trčeći niz ulicu, pored mene. Šćućurili su se iza zida i pokušavali su vidjeti kako da uđu u zgradu. Čuli smo niz hitaca, ne mogu vam reći koliko, 20 do 30. U tom trenutku stvari su se odvile vrlo brzo. SWAT tim se okupio i, nemojte sumnjati u to, ti ljudi su trčali prema nevolji. Doveli su se u opasnost da pokušaju spasiti živote Pitsburžana", dodao je dr. Cohen.

"Poznajem ljude koji su bili u toj sinagogi, moja ih obitelj poznaje. To su pristojni ljudi, blagi ljudi, nisu prijetnja nikome. Dok smo sjedili vani, shvatili smo da su smaknuti ni iz kojeg drugog razloga (nego jer su židovi)", rekao je dr. Cohen.

Ravnatelj bolnice je zatim objasnio kako je jedan od bolničara koji su došli na mjesto događaja židov čiji otac je rabin u drugoj sinagogi. "On se pobrinuo za ovog tipa, učinio je sve što može, bio je ekstremno profesionalan i ne mogu vam reći koliko sam ponosan na ljude u mojoj i ostalim bolnicama u Pittsburghu. Oni su se pobrinuli za ljude", rekao je. 

Dr. Cohen je otkrio i da je otišao vidjeti Bowersa u bolničkoj sobi. "Htio sam pokušati razumjeti zašto je učinio to što je učinio. Nemam odgovora. Pitao sam ga kako je. On je bio pomalo ošamućen, rekao je da se osjeća OK. Predstavio sam mu se, rekao sam da sam ja dr. Cohen, ravnatelj bolnice, i zatim sam otišao. Agent FBI-a zadužen za njega rekao mi je: 'Ne znam kako ste to učinili, jer ja to ne bi mogao'", prepričao je. 

"Taj gospodin se ne čini kao član MENSA-e - on sluša buku"

Ovaj liječnik imao je i oštre riječi upozorenja za vodstvo SAD-a, na čelu s Donaldom Trumpom: "Vrijeme je da lideri vode. Sa svim ovim kaosom koji se događa, taj gospodin se ne čini kao član MENSA-e - on sluša buku, čuje buku, buka mu govori da se njegov narod kolje, pomislio je da je vrijeme da ustane i učini nešto. On je potpuno zbunjen. A riječi znače stvari i riječi potiču ljude da čine ovakve stvari, a to je užasno."

Podsjetimo, jedanaest ubijenih u sinagogi su većinom bili stariji vjernici u dobi od 54 do 97 godina. Dvojica braće u pedesetima i muž i žena u osamdesetima bili su među ubijenima, prema popisu žrtava koji su objavili dužnosnici. Iako je u tijeku bio obred obrezivanja, srećom, nijedno dijete nije ubijeno u ovom jezivom napadu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.