Nad mostom u Sydneyu se postavlja aboridžinska zastava: "Želimo pomirbu"

Foto: EPA

ABORIDŽINSKA zastava trajno će se vijoriti nad sidnejskim lučkim mostom kao dio "procesa liječenja" i pomirbe s australskom domorodačkom zajednicom, rekao je danas Dominic Perrottet, premijer savezne države New South Wales.

Upečatljiva crna, crvena i žuta zastava bit će istaknuta uz zastave Australije i australske savezne države Novog Južnog Walesa na vrhu znamenitog mosta.

Aboridžinska zastava, koja je priznata kao službena zastava Australije od 1995., inače se postavlja na zgrade  vlade, a koriste je i sportski klubovi i sportaši aboridžinskog porijekla.

Boje zastave predstavljaju narod Aboridžina i njihovu duhovnu povezanost sa zemljom

Vlada najmnogoljudnije australske države poručila je da će potrošiti 25 milijuna australskih dolara (oko 124 milijuna kuna) kako bi postavila treći jarbol za zastavu do kraja godine.

Perrottet je rekao da je taj potez nastavak "procesa liječenja kao dio šireg pokreta prema pomirbi", pokušaja da se izgrade bolje veze između šire australske zajednice i domorodačkog stanovništva, Aboridžina i Otočana Torresova prolaza.

Australska vlada ove godine stekla je autorsko pravo na aboridžinsku zastavu kako bi se mogla slobodno njome koristiti nakon komercijalnog spora koji je priječio sportskim udruženjima i aboridžinskim zajednicama da je koriste.

Boje zastave predstavljaju narod Aboridžina i njihovu duhovnu povezanost sa zemljom. Prvi put je podignuta 1971. na skupu za pravo na zemlju u australskoj saveznoj državi Victoriji.