Nada u nove poticajne mjere podržava rast svjetskih burzi

Ilustracija: EPA

NA SVJETSKIM su burzama cijene dionica prošloga tjedna znatno porasle, što se zahvaljuje nadi u nove poticajne mjere u SAD-u i poslovnim rezultatima kompanija, koji nisu tako loši koliko su se ulagači plašili.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 3,85 posto, na 27.433 boda, dok je S&P 500 porastao 2,4 posto, na 3.351 bod, a Nasdaq indeks 2,5 posto, na 11.010 bodova.

Proboj Nasdaqa iznad razine od 11.000 bodova, prvi put u povijesti, zahvaljuje se snažnom rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških lidera, među kojima, Applea, Microsofta i Facebooka.

"Tržište je nevjerojatno otporno, ulagači se plaše da ne propuste uspon tržišta, a tehnološki lideri podržavaju taj rast", kaže Sal Bruno, direktor u tvrtki IndexIQ.

Poslovni rezultati bolji od očekivanih 

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati. Od više od 430 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 82 posto nadmašilo je očekivanja.

Zahvaljujući tome, analitičari u anketi Reutersa sada procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju pale oko 33,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava izvješća očekivali pad veći od 40 posto.

Uz to, ulagači vjeruju da će demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu uskoro usuglasiti nove poticajne mjere, vrijedne oko 1000 milijardi dolara.

Do petka nije postignut dogovor, a obje strane poručuju da se stajališta i dalje znatno razlikuju. No, ulagači su uvjereni da će se sporazum postići.

A da su nove poticajne mjere nužne, pokazuje većina posljednjih podataka, prema kojima gospodarstvo i nije baš u snažnom zaletu.

Primjerice, u petak je objavljeno da je u srpnju broj zaposlenih porastao za 1,76 milijuna, što je, doduše, nešto više nego što se očekivalo, ali znatno manje u odnosu na 4,8 milijuna mjesec dana prije.

"Ključno je da je nezaposlenost i dalje izuzetno visoka, s obzirom na povijesni prosjek, i da broj zaraženih i umrlih od koronavirusa i dalje raste, a da cjepiva još nema. Političari su obećali dodatnih 1000 milijardi dolara poticaja. Ako to ne ostvare, bit će to političko samoubojstvo", kaže Mike Zigmont, direktor u tvrtki Harvest Volatility Management.

Indeksi gotovo nadoknadili gubitke

U ožujku su zbog izbijanja koronakrize burzovni indeksi oštro pali, no posljednjih mjeseci nadoknadili su gotovo sve gubitke zahvaljujući dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

Tako se Nasdaq indeks kreće na rekordnim razinama, dok je S&P 500 od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, udaljen samo oko 1,5 posto, a Dow Jones otprilike 7 posto.

"Jasno je da oporavak globalnog gospodarstva neće biti V-oblika, no tržišta su gotovo sasvim usmjerena na pomoć koju pružaju fiskalne i monetarne vlasti. Kako nema apokaliptičnih vijesti, možemo očekivati daljnji rast tržišta jer središnje banke tiskaju i tiskaju novac, a taj novac jednostavno mora nekuda ići", kaže Rob Carnell, direktor istraživanja u ING-u.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,3 posto, na 6.032 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,9 posto, na 12.674 boda, a pariški CAC 2,2 posto, na 4.889 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 2,85 posto, na 22.329 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.