koronavirus u svijetu

Nadbiskup Ugande pozvao žene da koriste kontracepciju u karanteni

Screenshot: NTV

NOVI nadbiskup Ugande prvi je iz Anglikanske crkve prihvatio korištenje moderne kontracepcije nakon što je pozvao žene u svojoj zemlji da "budu oprezne" te izbjegavaju trudnoću za vrijeme pandemije koronavirusa.

Deveti nadbiskup crkve u Ugandi, Stephen Kazimba Mugalu, kazao je u televizijskom prijenosu mise da je "iznimno zabrinut" zbog činjenice što će veliki broj žena zatrudnjeti tijekom nacionalne karantene. U četvrtak je predsjednik Yoweri Museveni produljio karantenu u Ugandi s početnih 14 dana na još tri tjedna. 

"Zaista sam zabrinut da ćemo nakon ove situacije s koronavirusom imati mnogo, mnogo žena koje će biti trudne. Zapravo, moramo biti oprezni. Žene, pozivam vas da ne zaboravite koristiti vašu kontracepciju jer ne želimo da imate neželjenu trudnoću", rekao je Kazimba, koji je 1. ožujka imenovan novim nadbiskupom Ugande. 

Simon Richard Mugenyi, komunikacijski savjetnik zdravstva u Ugandi, pozdravio je nadbiskupove riječi.

„Zadovoljni smo stavom Crkve u Ugandi o određenim područjima reproduktivnog zdravlja, uključujući upotrebu kontracepcijskih sredstava. Dugo vremena je Crkva Ugande bila napredna po tim pitanjima. Nadbiskup je govorio u prilog seksualnom obrazovanju - jednom području koje je naišlo na pomiješane reakcije javnosti - ohrabrujući žene koje su seksualno aktivne da ne zaboravljaju svoje kontracepcije. To pokazuje da Crkva ne živi u poricanju", rekao je.

"Pohvaljujemo nadbiskupa što je govorio o problemu koji je često izostavljen u porukama koje se šalju za vrijeme pandemije koronavirusa", dodao je. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.