Nađena olupina ubojitog njemačkog ratnog broda iz 1. svjetskog rata

Screenshot: YouTube/ vasu news

NA PODRUČJU Falklandskih otoka pronađena je olupina njemačkog broda iz Prvog svjetskog rata.

SMS Scharnhorst bio je glavni brod istočnoazijske flote njemačkog viceadmirala Maximiliana Grafa von Speea.

Potopljen je prije 105 godina, 8. prosinca 1914. godine. Na brodu se tada nalazilo više od 800 ljudi, uključujući i samog viceadmirala Von Speea, piše BBC.

Potraga traje već pet godina

Potraga za SMS Scharnhorstom započela je prije pet godina, na stotu obljetnicu Bitke kod Falklandskih otoka, no u početku nije davala puno rezultata.

Stručnjaci su tek ove godine naišli na značajne nalaze, koristeći prilikom potrage podmornicu i četiri autonomna podvodna vozila. Nakon nekog vremena pronašli su SMS Scharnhorst na dubini od 1610 m.

Poginuli i njegovi sinovi

SMS Scharnhorst bio je dio istočnoazijske carske eskadrile njemačke mornarice koja je do izbijanja Prvog svjetskog rata 1914. godine uglavnom plovila Tihim oceanom. Igrao je ključnu ulogu u Bitci kod Coronela, gdje je bila poražena britanska mornarica.

Bio je to prvi značajan pomorski poraz Britanije u Prvom svjetskom ratu. Nijemci su tada potopili dva od četiri britanska broda. Poginulo je 1600 britanskih mornara, a ni jedan njemački.

Britanska eskadrila uzvratila je udarac pri Bitki kod Falklandskih otoka, potopila SMS Scharnhorst i krenula u potjeru za preostalim njemačkim brodovima.

Tijekom bitke poginula su i dva sina viceadmirala Von Speea: Heinrich koji se nalazio na brodu SMS Gneisenau i Otto na brodu SMS Leipzig. U bitci je ukupno poginulo 2200 njemačkih mornara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.