Nađeni stranci koji su nestali kod Lastova, spasio ih svjetioničar

Ilustracija: Ivo Čagalj/PIXSELL

ČETVERO stranih državljana, za kojima je pokrenuta potraga sinoć na otoku Sušcu u lastovskom arhipelagu, svjetioničar je pronašao neozlijeđene pola sata nakon ponoći i evakuirao ih, potvrdio je dopročelnik HGSS-ove stanice Orebić Josip Tomašić.

Tomašić je ispričao kako su turisti bili smješteni u apartmanu na svjetioniku te su se jučer ujutro, nakon što su se javili svjetioničaru, uputili na najviši vrh Sušca.

Spasio ih je svjetioničar

"Kako se nakon nekog vremena nisu javljali svjetioničaru, a noć je pala, preko OKC-a u Dubrovniku je pokrenuta akcija traganja, u kojoj je uz HGSS bio angažiran i policijski brod Željko Raguž.

Oko 22:40 dobili smo informaciju s broda litvanskih državljana kako osobe na teško pristupačnim stijenama s južne strane otoka traže pomoć. Na kraju ih je spasio svjetioničar", rekao je Hini Tomašić.

HGSS opisao kako su turisti spašeni

Ovo su detalji akcije spašavanja.

"U utorak, 23. kolovoza, oko 21:40 Stanica Orebić primila je poziv u pomoć OKC-a Dubrovnik zbog četveročlane obitelji stranih državljana, koji su smješteni na svjetioniku na otoku Sušcu. Naime, svjetioničar je primijetio da se obitelj nije vratila u smještaj, nije ih bilo moguće dobiti na mobitel, a već je pao mrak. Pokrenuta je potraga.

Iz Dubrovnika kreće policijski brod Željko Raguž s posadom, u koji će se na putu ukrcati i spremnih devet članova HGSS Stanice Orebić. U slučaju potrebe spreman je isploviti i brod tvrtke Plovput koja upravlja svjetionikom.

U 22:30 Centaru 112 stiže informacija jahte s također stranim državljanima da se na južnoj strani otoka Sušca, na stijenama, nalaze ljudi kojima je potrebna pomoć. Istima se ne može prići zbog uvjeta i konfiguracije tla. U dogovoru sa svjetioničarem, on s malom barkom polazi u turistima u pomoć u čemu uspijeva oko 23:40. U 00:35 obitelj je u svjetioniku, iscrpljena, ali neozlijeđena", rekli su iz HGSS-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.