Nađi: Može se smanjiti cijena stanova. Treba napraviti ovih pet stvari

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

DAVOR Nađi komentirao je podatke DZS-a prema kojima su stanovi značajno poskupjeli tijekom prošle godine.

"Kvadrat stana u Zagrebu u 2 godine poskupio skoro 50%! U cijeloj Hrvatskoj preko 30%!

Prema podacima DZS-a prosječna cijena kvadrata stana u Hrvatskoj je u drugom polugodištu 2022. godine bila 33,3% veća u odnosu na drugo polugodište 2020. godine. Dakle, stan koji je 2020. godine koštao 100 000 eura (od čega 20 000 eura PDV), sad košta 133 300 eura (od čega 26 660 eura ide državi za PDV)", piše Nađi o podacima DZS-a.

Onda se dotakao Zagreba.

"Ako pak gledamo primjer Zagreba, tu je rast cijena bio posebno velik. Prosječna cijena kvadrata stana je rasla 49,27% u te dvije godine, čime je stan koji je u 2020. koštao 100 000 eura sada poskupio na 149 270 eura! Treba i tu naglasiti da od toga skoro 30 000 eura ide državi na PDV", objašnjava.

"Iz svega navedenog je očito da je rast cijena stanova nadmašio stopu inflacije u zadnje dvije godine. Oni koji su uložili prije dvije godine u kupnju stana im je vrijednost očuvana, a kako je primjerice u Zagrebu 60% transakcija odrađivano u gotovini, možemo zaključiti da se radi o dobrostojećem dijelu populacije", kaže.

Pet točaka za jeftinije stanove

"S druge strane, rast plaća nije pratio niti stopu inflacije, a kamoli stopu rasta cijene kvadrata što je produbilo problem onima koji tek planiraju kupnju prve nekretnine.

To je tako jer zbog inflacije ti ljudi imaju manju realnu plaću nego ranije, a cijene kvadrata stana su, kao što vidimo, daleko skuplje nego ranije. Ako tome nadodamo i rast kamatnih stopa na kredite, jasno je da je kupnja prva nekretnine danas znatno teže moguća nego prije dvije godine", piše Nađi.

A onda je predstavio plan kako bi se mogle smanjiti cijene.

"Međutim, postoji način da se smanje cijene stanova, a o tome sam već ranije pisao:
1. Smanjenje poreza na kupnju nekretnine (sjetimo se gore spomenutih 30 000 eura PDV-a)
2. Smanjenje regulacija i poreza prilikom gradnje nekretnina čime bi se povećala ponuda stanova
3. Smanjenje poreza i doprinosa na rad čime bi se podigla kupovna moć građana
4. Generalno smanjenje poreza i regulacija u gospodarstvu te uspostava stabilne, efikasne i pravedne pravne države čime bi se podigla konkurentnost gospodarstva i privukle investicije, a što bi podiglo produktivnost rada i ubrzalo rast plaća!
5. Ukidanje subvencija za kupnju stanova", piše Nađi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.