Nađi: Vlada treba objasniti kako HEP ima skoro sedam milijardi kuna gubitka

Foto: HINA/ Edvard Šušak

STRANKA Fokus pozvala je u petak vladu da javnosti objasni zašto je došlo do potrebe za dokapitalizaciju Hrvatske elektroprivrede (HEP) u iznosu od 900 milijuna eura, odnosno skoro sedam milijardi kuna. Prema polugodišnjim financijskim izvještajima, HEP grupa je u prvoj polovini prošle godine ostvarila manjak od nešto više od milijardu kuna, dok je zadržana dobit od ranijih godina iznosila preko šest milijardi kuna.

"Vlada treba objasniti kako je došlo do gubitka"

"HEP grupa će uskoro objaviti godišnje izvješće za 2022. godinu te očekujemo od Uprave državne tvrtke, kao i od Vlade koja se odlučila na dokapitalizaciju, da konkretno i transparentno objasne kako i zašto su točno nastali ovako veliki gubici u samo pola godine", rekao je saborski zastupnik Damir Bajs na konferenciji za novinare.

"Osim što Vlada treba objasniti kako je došlo do gubitka od skoro sedam milijardi kuna, koji se pokrivaju kroz dokapitalizaciju, javnost treba znati i što se točno dogodilo s preostalih gotovo pet milijardi kuna zadržane dobiti. Govorimo o ukupno gotovo 12 milijardi kuna koje su zbog nekog razloga nestali u poslovanju HEP grupe kroz samo pola godine", nadovezao se predsjednik Fokusa Davor Nađi.

Fokus dovodi u pitanje odgovornost Uprave HEP-a

Ako vlada i HEP ne odgovore na ta pitanja, ostavit će prostor špekulacijama, poput one da su se možda događale "čudne stvari kao i u Ini", uvjereni su u Fokusu. 

Osvrnuli su se i na izvještaje HEP-a za 2021. godinu, koji su potpisani kada su cijene energenata porasle i kad je vlada već krenula s paketima mjera, te su zaključili kako je vidljivo da Uprava HEP-a nije očekivala značajnije utjecaje na financijske pozicije.

Zbog toga Fokus dovodi u pitanje i samu kvalitetu odluka i odgovornost Uprave HEP-a, kao i resornog ministarstva. "Hidroelektrane su već davno amortizirane, tako da su jedinični troškovi proizvodnje električne energije kroz njih uistinu mali, što znači da bi one trebale generirati čistu dobit za HEP proizvodnju. Zbog toga se nameće pitanje - po kojim cijenama i kome je ta struja prodavana", rečeno je na konferenciji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.