Nafta sve bliže Jadranu: Probijene dvije zaštitne barijere

DVIJE barijere koje su štitile od daljnjega širenja nafte po rijeci Po, pukle su i time povećale opasnost od onečišćenja Jadrana. Talijanska rijeka Po i inače je jedan od najvećih hidrozagađivača Jadranskoga mora.

Prema informacijama koje je sinoć objavio šef talijanske civilne zaštite i podtajnik u predsjedništvu vlade Guido Bertolaso, "oko 90 posto nafte koja se ulila u Pad zaustavljena je  barijerom kod Serafinijeva otoka, prije utoka Lambra u Pad, a za ostalo se Civilna zaštita pobrinula drugim dvjema barijerama. One ipak nisu izdržale, pa je nabrzinu napravljena nova kod Poleselle, na obodu delte".

Na cisternama otvoreni ventili

Podsjetimo, sumnja se kako je u ovom slučaju riječ o sabotaži u bivšoj rafineriji, jer su ventili na cisternama bili otvoreni te je nafta nesmetano curila u Lambro. U ovoj ekološkoj katastrofi uginule su stotine životinja, a posebice ptica.

To je jedna od najvećih ekoloških katastrofa za ekosustav u rijeci Lambro, a razmjeri katastrofe bit će još i gori ako se naftna mrlja proširi do Jadranskog mora. Službe spašavanja postavile su tri zaštitna pojasa kod Piacenze na rijeci Po. Pokušava se i posebnim sisaljkama izvući što veću količinu nafte te time spriječiti prolazak do Jadrana.

Ekološki aktivisti tvrde kako je u rijeci završilo 10 milijuna litara nafte, dok dužnosnici tu brojku smanjuju na 2,5 milijuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.