Naftna mrlja BP-a postala najveća svih vremena u Meksičkom zaljevu

PROCIJENJENA količina nafte koja je u četvrtak istekla u more u Meksičkom zaljevu prešla je 140,6 milijuna galona, odnosno 529 tisuća tona, koliko je 1979. i 1980. isteklo tvrtki Ixtoc ispred obale Meksika.

Time je ta naftna mrlja, za koju je odgovornost preuzeo British Petroleum, postala najveća naftna mrlja svih vremena u Meksičkom zaljevu. Procjena količine nafte koja je istekla bazira se na procjeni vladinih znanstvenika da dnevno istječe 60.000 barela nafte i podatka da BP dnevno prikuplja oko 27.000 barela.

Nafta iz bušotine Deepwater Horizon istječe već dva i pol mjeseca bez prestanka. Prema riječima direktora Istraživačkog instituta za Meksički zaljev pri sveučilištu Teksas A&M u Corpus Christiju Larryja McKinneya, glavni odgovorni za ovu katastrofu, BP, svoju će kaznu plaćati po galonu nafte koja je istekla u more. Dodao je kako će ova naftna mrlja kada završi biti mnogo veća od one Ixtocove.

Prema najavama BP-a, bušotina Deepwater Horizon trebala bi biti zatvorena početkom kolovoza, kada se planira dovršetak usporedne bušotine.

Kroz dva dana trebalo bi se nastaviti i sa sakupljanjem nafte s površine i postavljanjem plutajućih ograda, što je prekinuto zbog prolaska urgana Alex zapadnim dijelom Meksičkog zaljeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.