Naftna mrlja sve bliže Jadranu: Nema štete u biljnom i životinjskom svijetu

TALIJANSKE vlasti čine sve kako bi zaustavile naftnu mrlju, koja se rijekom Po sve više bliži Jadranskom moru. Zajedničkim snagama vatrogasaca, vojske i specijaliziranih odreda, Talijani se već nekoliko dana bore protiv ekološke katastrofe. Iako odgovorni tvrde da se u posljednjih nekoliko dana napravilo mnogo, u mjestu Porto Tolle zabranjeno je konzumiranje vode.

Razlog je visoka razina kancerogenih tvari koje su probile u vodovod, no ravnatelj civilne zaštite u regiji Emiglia Romagna poziva na strpljenje i staloženost.

"Nije vidljiva prisutnost kancerogenih tvari, no vidljiva je naftna mrlja", rekao je Demetrio Egidi, koji ljude poziva na pomoć u otklanjanju mrlje. Za razliku od sinoć, trenutno su dvije kritične točke na delti rijeke Po, na tim mjestima postoji rizik da naftna mrlja stigne do Jadranskog mora. Jedna točka je na sjeveru, iznad Otoka Serafini, a koordinator službi za čišćenje Nicola Dell'Acqua objasnio je kako se čisti katran, no kako će kasnije trebati još detaljnije čišćenje. Drugo kritično mjesto je sama delta rijeke, prenosi talijanski Il Corriere della Sera.

Guverner regije Lombardia, Roberto Formigioni, izrazio je zadovoljstvo što mrlja nije prouzročila velike štete u biljnom i životinjskom svijetu. "Velika je stvar da nismo zabilježili uginuća ptica ili ribe. Prema tvrdnjama odgovornih, zasad nema rizika od probijanja mrlje do mora, no sve će ovisiti o vremenskim uvjetima idućih dana i tokovima rijeke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.