Nagomilani svemirski otpad zagađuje nam orbitu

STRUČNJACI kažu kako je svemirsko smeće u našoj orbiti napravilo takav nered, da bi ljudi konačno trebali početi razmišljati o tome da stanje dovedu u red.

U Zemljinoj orbiti nalazi se oko 22 tisuće objekata, dovoljno velikih da bi ih se moglo sakupiti, te bezbroj "sitnijih" koji bi mogli oštetiti vrijedne satelite i svemirske letjelice s ljudskom posadom. Povremeno se čak i Međunarodna svemirska postaja mora micati s puta raznim komadima otpada.

Od početka svemirskog programa i prvog lansiranja prije 54 godine, ljudska je civilizacija u prostoru koji je tik iznad Zemljine atmosfere ostavila mnoštvo ostataka lansirnih raketa i drugih dijelova koji otpadaju tokom lansiranja, kao i starih satelita, piše agencija AP.

Kako uništiti smeće u orbiti?

Kada su znanstvenici shvatili da bi sve veće nakupine smeća mogle predstavljati problem, postigli su dogovor kako bi ograničili količine novog otpada i njegovo daljnje gomilanje.

Tim dogovorom osiguralo se da se sve što pošaljemo u orbitu u jednom trenutku sruši natrag na zemlju, ili izgori u orbiti.

No, dva su događaja u protekle četiri godine znanstvenicima pomrsila planove. 2007. godine testirano je kinesko oružje protiv satelita, koje je zajedno sa padom dva satelita 2009. godine ostavilo toliko novog smeća, da se sve promijenilo.


Kineskim testom uništen je stari meteorološki satelit, a njegovim je raspadom u orbiti ostalo oko 150 tisuća ostataka većih od jednog centimetra, zajedno sa 3118 komadića vidljivih radarom sa tla.

Ta su dva događaja udvostručila količinu ostataka u orbiti, i time poništila 25 godina rada i truda za smanjivanjem količine otpada koji okružuje našu planetu.

"Divovski kišobran"

U studiji čiji su rezultati otkrili ovo saznanje tek su ovlaš spomenute mogućnosti čišćenja koje su izazvale rasprave vezane uz tehničko, zakonsko i diplomatsko pitanje.

Jedan izvještaj objavljen ranije ove godine, preporučio je razne, u najmanju ruku, neuobičajene metode. U njemu se spominju kozmičke mreže, harpuni, magneti, pa čak i  divovski kišobrani.

Donald Kessler, umirovljeni NASA-in znanstvenik rekao je kako mu se kao jedna od mogućnosti čišćenja sviđa ideja satelita "naoružanog" mrežom koja ima magnetski povodac koji bi smeće mogao povući niže u atmosferu kako bi ono izgorilo, ili odvesti više u orbitu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.