Najam stana u Zagrebu je sve skuplji, ispod 300 eura možete naći samo rupe

Foto: Pixsell/Kristina Stedul Fabac/123rf

SVAKE godine studenti, ali ne samo oni, kreću u "lov" na stanove. A pronaći  relativno pristojan stan u Zagrebu i za pristojnu cijenu pomalo postaje nemoguća misija.

U obzir se uzimaju lokacija, uređenost, površina i drugi faktori, a cijeni najma valja pridodati i grijanje, struju i komunalije. U svakom slučaju, dobra kalkulacija je osnova svega i bez nje nije baš dobro kretati u najam stana. A hoće li netko odlučiti unajmiti stan uz pomoć agencije ili će se pouzdati u vlastite sposobnosti, to je već stvar financija. Naime, svatko tko se odluči na najam stana uz pomoć agencije i pronađe stan za, primjerice, 300 eura, mora računati na trošak od 900 eura u samom startu. Naime, uz najam za prvi mjesec traži se i polog u visini jednomjesečne (ponekad i dvomjesečne) najamnine, a u pojedinim slučajevima tu je i agencijska naknada u visini jednomjesečnog najma.

Jednosobni stan u Novom Zagrebu - 350 eura

Zagreb je poznat kao grad koji nije jeftin i koji postaje sve skuplji. A cijene najma su šarolike. Tako, primjerice, najam jednosobnog stana u novozagrebačkom naselju Sloboština stoji 350 eura (2582 kune), dok se za dvosobni stan na Kvaternikovom trgu treba izbrojati 700 eura (5163 kune), a u Bauerovoj se stan od 105 četvornih metara iznajmljuje po cijeni od 1000 eura (7376 kuna). Za garsonijeru na Britancu od 16 kvadrata traži se najam od 217 eura (1600 kuna). A njihovo uređenje je neka druga priča.

Prema procjenama koje smo dobili iz agencija za nekretnine, najam stanova u Zagrebu u zadnje je vrijeme poskupio za desetak posto.

Do 300 eura je teško naći normalno uređeni stan

Prema riječima Snježane Ivandić iz agencije Sollers, cijene najma su skočile za 50 do 150 eura, s time da se najam u centru grada traži više na dnevnoj bazi, dok je periferija "rezervirana" za ona dulja unajmljivanja.

"Do 300 eura normalno uređeni stan se teško može naći, a do te cijene stanovi su i lošije kvalitete i lošije uređeni. No tu treba imati na umu da su klijenti financijski limitirani te o njihovim financijama ovisi za što i kakav stan će se odlučiti", ističe Snježana Ivandić.

Dodaje kako se dosta stanova iznajmljuje na rok od dva do pet mjeseci, dok se oni koji žele unajmiti stan na dulje vrijeme u principu odbijaju.

"Problem je naći stan od 300 do 350 eura koji je u dobrom stanju i koji je smješten na dobroj lokaciji. U centru Zagreba i njegovom širem centru nalaze se manje-više stanovi za turistički najam ili je pak moguć najam na nekoliko mjeseci dok ne započne turistička sezona", naglašava Ivandić, dodajući kako se ugovori o solemnizaciji još ne koriste u velikoj mjeri, nego većinom za stanove čiji se najam kreće od 500 eura na dalje.

Apartmanizacija je i u Zagrebu učinila svoje

"Cijene najma stanova su se povećale za 10 posto. Naravno, što je stan bliži centru, i njegova cijena je viša", pojašnjava Borislav Vujović, direktor Opereta nekretnina i dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u, ocjenjujući kako je apartmanizacija u centru Zagreba učinila svoje.

"Ponuda je mala, dok je potražnja velika i tu treba pronaći kompromis", smatra Vujović. Naglašava kako se na tržištu nude i lošije uređeni stanovi sa starim namještajem koji vlasnici više neće koristiti. Napominje i kako njegova agencija sa svojim klijentima u većini slučajeva potpisuje solemnizirane ugovore pa ne nailaze na probleme u poslovanju.

Po svemu sudeći, pristojan stan uz razumnu cijenu najma u Zagrebu postao je stvar nekih prošlih vremena. Umjesto toga, sada se za 300 eura ulazi u neuređene prostore, s vratima na dvorištu, namještajem iz nekih 60-ih ili, u boljem slučaju, 70-ih godina, puknutim cijevima...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.