Stjenice u neboderu u Rijeci, proširile se na više katova: "Izgrizle su nam djecu"

Screenshot: N1

U neboderu na adresi Rastočine u Rijeci pojavile su se stjenice. Insekti su se pojavili na nekoliko katova zgrade. Stanari nebodera na adresi Rastočine 6 tvrde kako je cijela priča krenula unatrag pola godine kad su se u jednom od stanova na 14. katu pojavile stjenice koje su se sad razmiljele po drugim stanovima, piše HRT.

Stanarka Ivana Vuković tvrdi kako od dezinsekcije nisu dobili neku podršku, kao ni od vlasnika stana u kojem je sad leglo, a da se stjenice u stanu na 15. katu sad već i golim okom vide na zidovima, ali i na ljudima. 

Djeca nekih stanara imaju i po 30 uboda, piše HRT.

N1 je razgovarao s Marinom Nimac, stanarkom u čijem stanu je trenutno najezda stjenica. Ona objašnjava kako im je preporučeno da kupe parne čistače i koriste insekticide. Odjeću peru na visokim temperaturama, a sve što mogu staviti u zamrzivač stavljaju tamo jer im je rečeno da stjenice umiru na -17 stupnjeva.

Najviše se zabrinula kad je vidjela ubode na kćeri. “Bilo je strašno”, kaže. I sobi u kojoj su se stjenice pojavile više ne spavaju, govori. Zvali su dezinsekciju i brojne druge službe. "Izgrizle su je kad je jednu noć spavala u našoj sobi. Par dana poslije shvatila sam da su to stjenice. Primijetila sam i na sebi plikove, ali sam mislila da su možda komarci, stjenice mi nisu padale na pamet. Treće jutro na krevetu sam vidjela malu crnu bubicu, one su se namnožile", rekla je.

Što su to stjenice?

Kućna stjenica (lat. Cimex lectularius L.; eng. Bed bug) spada u porodicu beskrilnih insekata Cimicidae, koji se hrane krvlju. Rasprostranjena je na gotovo svim kontinentima, a uglavnom je nalazimo u područjima s umjerenom klimom.

Kućna stjenica je 5.5-7 mm dužine i 2.5-3 mm širine. Tri do šest dana nakon oplodnje ženka polaže 6-10 jaja u razdoblju od oko 6 dana. Tijekom života može producirati do 200 jaja, nekada i više (do 500). Ima 5 razvojnih stadija i u idealnim uvjetima (ljetni mjeseci) od jajašca do odrasle jedinke prođe oko 6 tjedana.

Stjenice su termolabilne pa tako niska temperatura od -17ºC kroz 2 sata ubija odrasle, a temperatura od -18ºC kroz 1 sat ubija jaja. Visoka temperatura od 41ºC kroz 1 sat ubija odrasle, a na temperaturi od 45ºC kroz 1 sat ugibaju jaja stjenica.

Stjenice žive 6 do 12 mjeseci, a neke nove studije govore kako mogu živjeti i značajno više u uvjetima nedostatka hrane. Inače, odrasla stjenica može preživjeti bez hrane do 5 mjeseci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.