Najjači ljetni vikend: U Hrvatsku ušlo milijun turista!

OD PETKA do nedjelje u 12 sati u Hrvatsku je ušlo oko milijun turista.

Preko svih sedam graničnih prijelaza u Hrvatskoj je u tome razdoblju ušlo oko 255 tisuća vozila, a najprometnije je bilo na istarskom GP-u Kaštel gdje se dolazili uglavnom Talijani kojima je počeo kolektivni ljetni odmor popularno nazvan "ferragosto". Prema podacima policije, prosječno se u jednom vozilu vozi 3,5 putnika, što znači da je cestom u Hrvatsku ušlo oko 900 tisuća putnika.

Samo u zadnjih 24 sata ušlo 300 tisuća turista

Prema podacima policije samo u zadnjih 24 sata je u Hrvatsku ušlo 300 tisuća putnika u 90 tisuća vozila. U isto vrijeme je iz Hrvatske izašlo oko 310 tisuća putnika u 100 tisuća vozila. 

Tome se trebaju pribrojati i turisti koji su ušli zrakoplovima i brodovima pa bi se moglo doći čak i do brojke od milijun ljudi koji su ovog vikenda došli na odmor u "lijepu našu". Zrakoplovi su u pet najvećih zračnih luka u Hrvatskoj ovog vikenda prevezli preko 100 tisuća putnika. Hrvatsku je ovog vikenda napustilo 600 tisuća građana, što znači da smo ipak još u plusu.

U Istru ušlo 153 tisuće turista

Istarska policija je izvijestila kako je od petka do danas popodne na tri granična prijelaza u Istarskoj županiji u Hrvatsku ušlo 153 tisuće turista. Preko graničnih prijelaza Kaštel, Plovanija i Požana je tijekom vikenda ušlo 143 tisuće stranih turista. U istom razdoblju je preko istarskih granica hrvatsku napustilo 118 tisuća gostiju od kojih je 107 tisuća stranih turista.

Najprometnije je bilo jučer kada je ušlo 72 tisuće stranih turista, što je za pet tisuća manje nego istog dana prošle godine. U petak je u Istru ušlo 47 tisuća stranih turista. U Hrvatsku je došlo najviše gostiju iz Njemačke, Austrije, Italije i Slovenije.

Bajs zadovoljan

Zbog ulazaka turista danas su puni optimizma bili i hrvatski turistički djelatnici koji su se okupili na najpoznatijoj lokaciji Nacionalnog parka Krka na čelu sa ministrom turizma Damirom Bajsom. Ministar je kazao da je prema prvim podacima za srpanj ostvaren porast od 15  posto u broju dolazaka turista zrakoplovima te 9 posto porast dolazaka u pomorskom prometu.

Iznio je i podatak da 90 posto turista u Hrvatskoj čine oni strani, dok su domaći sve rjeđi. Kolovoz i rujan će dati konačne rezultate o uspješnosti sezone te hoće li se pokrpati 4-postotni minus iz prvih šest mjeseci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.