Najveći hrvatski startup skupio više od 8 milijuna dolara

Foto: Pixsell/Sanjin Strukic

NAJVEĆI hrvatski Initial Coin Offering (ICO), težak 390 milijuna kuna, već je uspio, a da zapravo još nije ni zatvoren proces prikupljanja kapitala, piše Poslovni dnevnik. Naime, startup Tolar.io do sada je skupio više od 20.000 ethereuma, što po cijeni te kriptovalute, koja je u utorak iznosila 406,72 dolara, znači da je od investitora prikupio vrijednost veću od 8,1 milijun dolara. 

Riječ je o donjem iznosu, a da nisu prikupili taj iznos, investitorima bi morali vratiti sva sredstva. Tolarova tržišna vrijednost trenutno iznosi oko 60 milijuna dolara, odnosno nešto manje od 400 milijuna kuna. 

Zbog regulative sjedište im u Ljubljani, a ne u Zagrebu

Poslovni podsjeća kako je Tolar prvi hrvatski startup koji je, da bi prikupio kapital za rast i razvoj, napravio globalni investicijski roadshow. To su do sada radile isključivo najveće hrvatske kompanije i ministri financija. 

Startup Tolar.io lani je osnovao tim s Cotrugli Business Schoola, a zbog hrvatske regulative sjedište mu je u Ljubljani, a ne u Zagrebu. Osnivač i tehnički direktor tolara je Josip Maričević, FER-ov alumni i stručnjak za blockchain. Dio užeg tima dolazi s Cotrugli Business Schoola iz Hrvatske i regije. Osim Đorđevića u timu su osnivač te poslovne škole Dražen Kapusta i Marko Kučić, član Uprave Tolar.io-a.