Najveći problem Andreja Plenkovića sad se zove Tomislav Tolušić

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković vodi jednu od skupina ministara najsklonijih aferama, koju službeno znamo pod nazivom vlada, od svih koje smo imali prilike gledati u gotovo 30 godina hrvatske samostalnosti.

Ozbiljne afere Plenkovićevih ministara i njegovog zamjenika u HDZ-u

Martina Dalić, Zdravko Marić, Tomo Medved, Damir Krstičević, Gabrijela Žalac, Goran Marić - lista je ministara koji su se otkad je formirana Plenkovićeva vlada našli u središtu ozbiljnih afera. Zbog one najozbiljnije, Afere Hotmail koju je otkrio Index, Plenković se morao riješiti Dalić. To je napravio tek nakon što ga je na to prisilila težina dokaza protiv Dalić i njenog djelovanja oko Agrokora, a u slučaju ostalih ministara i njihovih afera, a radi se gotovo o trećini vlade, pravio se da nikakvih problema nema. 

Ne treba ovdje nikako zaboraviti ni Milijana Brkića koji nije ministar, no iako ga je Plenković odavno potpuno marginalizirao, i dalje je formalno drugi čovjek HDZ-a te potpredsjednik sabora i, što je valjda najveći paradoks s obzirom na ono za što ga se sumnjiči, član odbora za, pazite sad, unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Tomislav Tolušić od lažne afere došao do velikih stvarnih afera

Među svim aferama Plenkovićeve vlade ukazala se i jedna koja joj je dobro došla jer ju je mogla prikazati kao lažnu. Riječ je o, kako su tada odmah javili iz vlade, lažnim fotografijama ministra Tolušića koje su ga prikazivale s prostitutkom u krilu i kokainom spremnim za šmrkanje. 

Vladi su fotografije koje je objavio tjednik Nacional, prethodno je obavijestivši, dobro poslužile da relativiziraju i stvarne afere svojih ministara, a Tolušić se lako uspio obraniti optužbi, čak i banalnim objašnjenjima poput onoga da on preferira cipele u špic, a ne ravne kakve je imao muškarac na fotografijama, te da nema sat kao muškarac sa slika. 

No isti taj Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede, postaje novi veliki problem za premijera Andreja Plenkovića. 

Muljanje s kućom u Virovitici

Prvo je otkriveno da je Tolušić u svoju imovinsku karticu upisao kako njegova kuća u Virovitici ima 165 kvadrata, dok podaci iz katastra govore da je njezina veličina 330 kvadrata. 

No puno bitnija je činjenica da je Tolušićevu kuću gradila tvrtka Građevinarstvo Horvat d.o.o. iz Noskovačke Dubrave, u općini Čađavica iz Virovitičko-podravske županije. Ista je ta tvrtka u vrijeme dok je Tolušić bio župan dobivala unosne poslove u županiji, poput obnove škole, gradnje društvenog doma, ambulante i Doma zdravlja.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa već je otvorilo predmet, a vezano za graditelja Tolušićeve kuće.

No ni tu nije kraj. Index raspolaže informacijama kako je ta tvrtka kuću izgradila ispod tržišne cijene. O tome smo jučer pokušali upitati Tolušića. 

Pitali smo Tolušića je li točno da mu je firma kojoj je dijelio poslove izgradila kuću ispod cijene. Obećao nam je dati račune pa se najednom predomislio

"Račune ćete dobiti na uvid sutra tijekom dana", obećao nam je jučer potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić želeći razriješiti nedoumice oko izgradnje njegove obiteljske kuće u Virovitici. Tvrdio je da naše informacije da je kuća izgrađena ispod cijene nisu istinite. 

Očekivali smo da će nam, kako je i obećao, pokazati račune kojima bi to i dokazao, no Tolušić se predomislio. 

"Tolušić je danas Povjerenstvu poslao sve račune vezane uz izgradnju kuće u Virovitici, na vlastitu inicijativu", glasi odgovor koji smo dobili iz Ministarstva poljoprivrede. Zašto se Tolušić predomislio te odlučio od javnosti skriti račune za svoju kuću, nitko nam danas nije htio reći.

Niz nedosljednosti i jedno redikulozno objašnjenje

Valja naglasiti kako ovo nije prva nedosljednost drugog čovjeka vlade Tolušića. Već ranije je tvrdio da se o upisu kuće u imovinsku karticu konzultirao s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa i od njega dobio uputu da se upisuje samo kvadratura stambene površine te da nije potrebno upisivati garažu i pomoćne objekte. No na kraju se pokazalo da se Tolušić konzultirao naknadno, po izbijanju afere, a ne tijekom upisa u imovinsku karticu.

Treba ovdje spomenuti i redikulozno objašnjenje koje je Tolušić dao za drugu, manju kuću u dvorištu. Za kuću od 150 kvadrata rekao je da je pomoćni objekt u kojem - roštilja.

No sve to Tolušiću od jučer nije jedini problem.

Tolušić ima novi problem. Muljao je i oko zemljišta na moru

Naime, otkrilo se da kvadratura te kuće nije jedina nekretnina čije su vrijednosti umanjene u ministrovoj imovinskoj kartici.

Naime, atraktivno zemljište u građevinskoj zoni, odnosno livada od 446 metara kvadratnih u Privlaci kod Zadra, udaljena 300 metara od mora, jedno je vrijeme u imovinskoj kartici ministra Tolušića bila prijavljena kao zemljište u vrijednosti od 115 tisuća kuna. On tvrdi da ju je prodao za 450 tisuća kuna. Nije jasno zašto je vrijednost parcele prijavljena na samo 115.000 kuna kada su cijene okolnih zemljišta višestruko veće. 

Livada se prvi put u imovinskoj kartici pojavljuje u srpnju 2017., kada se promijenio i ministrov bračni status. Livadu veličine 446 kvadratnih metara, na 300 metara od mora u građevinskoj zoni, procijenio je u kartici na 115 tisuća kuna. U povijesnom prikazu iz baze zemljišnih podataka za česticu 4032/8, livadu u katastarskoj općini Privlaka, jasno stoji kako je vlasnica bila Ana Held, Tolušićeva supruga. Ugovor o kupoprodaji nekretnine ovjeren je kod zagrebačkog javnog bilježnika 11. ožujka 2019. Dakle, gotovo šest mjeseci nakon što je parcela uklonjena iz imovinske kartice.

Prema Tolušićevom objašnjenju, tržišne cijene su u godinu dana skočile 400 posto

Novinari "Provjerenog", koje je i objavilo priču, upitali su Tolušića zašto je vlasništvo uknjiženo mjesecima kasnije, a on je kratko rekao da je iz imovinske kartice sve ispisano kada je trebalo.

Naknadno se pisano očitovao na niz pitanja vezanih za parcelu. Tvrdi kako je prodana u svibnju 2018. godine. Ipak, u njegovoj imovinskoj kartici iz srpnja te iste godine nekretnina je i dalje upisana. Iz kartice ju je uklonio tek nekoliko mjeseci kasnije.

Zanimljiva je procjena približne tržišne vrijednosti navedene parcele. U dva je navrata u imovinskim karticama iznos koji Tolušić upisuje 115 tisuća kuna. Na pitanje novinara za koliko je parcela prodana, ministar odgovara da je riječ o 60 tisuća eura, odnosno otprilike 450 tisuća kuna, dakle gotovo četiri puta više od procjene. Tolušić kaže kako je procjenu vršio prema tadašnjoj cijeni sličnih parcela na tom području. Prema toj logici, tržišne cijene su u manje od godinu dana skočile 400 posto.

Tolušić danas priznao da je pogriješio, to pokazuje da je svjestan koliko se uvalio

Komentirajući svoje dvije afere koje su buknule u nepunih tjedan dana, Tolušić je danas čak sam priznao da je pogriješio što pokazuje da je i sam svjestan koliko se uvalio. 

"Očito sam pogriješio kad govorimo o upisu nekretnina. Ne namjerno. Kuću gradim godinu i pol dana. Čim dobijem uputu Povjerenstva, tako ću napraviti. Nije mi bila namjera ništa sakrivati, sve je vrlo vidljivo. Kako kaže Povjerenstvo, tako ću upisati", rekao je danas.

Što se tiče zemljišta koje je kupljeno pa zatim prodano po višestruko višoj cijeni, Tolušić kaže da je to zemljište bez pristupne ceste.

"Moja supruga je kupila građevinsko zemljište dok nismo bili u braku. Platila ga je 115 tisuća kuna. To je bilo zemljište bez pristupne ceste, vodovoda i struje. Danas je to zemljište bez pristupne ceste, vodovoda, sa strujom. Unijeli smo s cijenom koju je je moja supruga platila. Tu nekretninu je kupila osoba koju ja nikad nisam vidio, koja je napravila dva objekta pokraj te parcele i bilo mu je u interesu kupiti tu parcelu. Gradimo kuću, dobro nam je došlo", kaže Tolušić. 

Plenkovića nije briga za afere ministara, ali mrzi njihove afere objašnjavati novinarima

I Plenković danas više nije mogao izbjeći odgovoriti na pitanja o Tolušićevim aferama, no baš kao i inače, sve je pokušao relativizirati. 

"Pa nije to tema koja je vezana za povjerenje, to su tehnička pitanja", odgovorio je Plenković na pitanje ima li Tolušić njegovo povjerenje, naglasivši da nije njegov posao provjeravati imovinske kartice jer za to nema vremena.

Premijera Plenkovića, što je dokazao u (pre)više navrata, za ozbiljne afere svojih ministara nije briga. No premijer istovremeno postane jako nervozan kad se mora novinarima opravdavati (jer gotovo potpunoj impotentnoj oporbi ne mora) za afere svojih bliskih suradnika.

Tih je afera, toga je vjerojatno svjestan i sam Plenković, sve više, a za jednu vladu koja se hvali stabilnošću i nastoji se prikazati poštenom - previše. A izbori su jako blizu.

I zato mu Tolušić postaje vrlo ozbiljan problem. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.