Najveći svjetski proizvođač sofisticiranih čipova s nižom dobiti na kraju 2023.

Foto: Profimedia

Tajvanski proizvođač čipova TSMC-a izvijestio je o manjoj dobiti i stagnaciji prihoda na kraju 2023. godine, ističući visoku poredbenu osnovicu u prethodnoj godini i slabiju potražnju u uvjetima posustajanja svjetskog gospodarstva.

U tromjesečnom razdoblju do kraja prosinca TSMC-ova neto dobit pala je za 19.3 posto, na 238.7 milijardi tajvanskih dolara (7.6 milijardi američkih dolara) 

Neto prihod zadržao se na razini istog razdoblja 2022. kada je iznosio 625.5 milijardi tajvanskih dolara.

Slabija potražnja za čipovima

Početak 2024. trebala bi obilježiti sezonski uvjetovana slabija potražnja za čipovima za mobitela koju bi dijelom trebala nadoknaditi stabilna potražnja za čipovima za 5G usluge i za aplikacije bazirane na umjetnoj inteligenciji, ističe potpredsjednik i financijski direktor Wendell Huang. 

Kapitalna potrošnja smanjila se u 2023. godini za 12.3 posto, na 949.8 milijardi tajvanskih dolara, a u 2024. trebala bi se zadržati na toj razini, procjenjuju u TSMC-u. Prihod izražen u američkim dolarima trebao bi u novoj godini porasti u rasponu od 20 posto do 25 posto zahvaljujući potražnji za umjetnom inteligencijom.

TSMC je najveći proizvođač sofisticiranih čipova u svijetu, a u 2023. suočio se sa slabijom potražnjom zbog posustajanja gospodarstva u uvjetima podignutih kamatnih stopa, prekomjernom opskrbom nakon pandemijskih zastoja i američko-kineskim sporom oko čipova.