Nakon Indexovog teksta DSV provjerava imovinu predsjednika splitskog suda

Foto: Čitatelji Indexa

TEKST objavljen na Indexu u nedjelju potaknuo je Državno sudbeno vijeće da provjeri imovinsku karticu Silvija Čovića, predsjednika splitskog Upravnog suda koji je s četvoricom kolega bio na već glasovitom derneku kod Željka Keruma u ništa manje glasovitoj konobi Pršut. 

Imovinske kartice sudaca s Kerumova derneka: Jedan dobio milijun kuna od roditelja

Otkrivamo imena sudaca koji su nedavno bili na derneku kod Keruma

"Obavještavamo Vas da je sukladno normativnom okviru u tijeku povezivanje s nadležnim tijelima u svrhu automatskog omogućavanja provjere izvješća o imovini sudaca. S obzirom da još nije omogućena automatska provjera podataka iz izvješća o imovini sudaca Državno sudbeno vijeće uputilo je dopis Općinskom sudu u Splitu radi provjere navoda objavljenih u medijima", odgovorio nam je DSV.

Više kvadrata u kartici nego u zemljišniku

Zanimalo nas je zašto je uključen Općinski sud u Splitu i stigao nam je odgovor da je Čovićeva kuća u nadležnosti tog suda. Prema vlasničkom listu, predsjednik Upravnog suda u Podstrani ima ukupno 466 kvadrata od čega 302 otpada na dvorište, 116 na stambenu zgradu, 23 na spremište i 25 na oranicu. U imovinskoj je kartici upisao da kuća u Podstrani ima kuću neto površine 339.83 m2 s pomoćnim objektom neto površine 8 m2 i s okućnicom od 329 m2. Pokušali smo od Čovića doznati otkud višak, jer on je predsjednik i glasnogovornik Upravnog suda, no danima ne odgovara na pozive i poruke. Tek nam je preko tajnice poručio da će odgovoriti "u primjerenom roku".

Plaća tri kredita i uštedio 60 tisuća kuna

Sudac Čović je i vrlo racionalan s novcem. Ima bruto plaću od 22 do 23 tisuće kuna što bi, prema kalkulatoru portala MojPosao, iznosilo oko 16 tisuća kuna neto. Opterećen je s tri kredita podignuta 2014., 2016. i 2019. godine, s ukupnim mjesečnim opterećenjem 9155 kuna. Unatoč tome, u kartici navodi da je automobil Mercedes-Benz iz 2017. godine kupio i ušteđevinom iz prihoda od nesamostalnog rada u 2018. i 2019. u iznosu od 61.605,00 kuna. Koliko je poznato, supruga mu je zaposlena u prosvjeti, gdje plaće nisu previsoke. Od njezine imovine u kartici je naveden samo kredit podignut 2019. godine na deset godina s mjesečnim anuitetom od 2451 kune.

Osim ušteđevinom, Čović je, prema navodu iz imovinske kartice, auto platio i kreditom od 83.000,00 kuna, zatim s 22.410,00 kuna stečenih zamjenom starog automobila i sa 16 tisuća kuna koje su mu darovali roditelji. Oni su mu dali i 1.163.048,71 kuna za kuću. Čović je primio niz honorara, mahom za sudjelovanje u izbornim povjerenstvima na raznim izborima, ali u 2018. i 2019. godini, kad je uštedio 61 tisuću kuna, nije imao dodatnih prihoda. Barem ih ne vidimo u imovinskoj kartici.

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.