Nakon ledene kiše, unutrašnjost Hrvatske zahvatila snježna mećava

NAKON opasne poledice koja je nastajala u dodiru kiše s podlogom čija je temperatura niža od ništice, središnju Hrvatsku te gorske predjele zahvatila je prava snježna mećava.

Kako nam je kazao dežurni meteorolog Državnog hidrometeorološkog zavoda, sa sjevera je počela pristizati hladnija fronta, a kiša koja je padala u većem dijelu Hrvatske počela je u središnjoj Hrvatskoj i u gorskim predjelima prelaziti u snijeg.

Snijeg će padati do sutra poslijepodne

Pahulje su prvo zabijelile područje Varaždina, a vrlo brzo proširile su se i na čitavo područje središnje Hrvatske. Snijeg će tijekom dana zabijeliti Liku, gdje još uvijek pada kiša koja se ledi u dodiru s tlom, i Slavoniju, tako da će posvuda u unutrašnjosti Hrvatske biti snijega. Očekuje se kako će u nizinama napadati od 5 do 10 centimetara snijega, a u gorju i preko 20 centimetara, kazali su nam iz DHMZ-a.

Smirivanje vremena očekuje se tek sutra u poslijepodnevnim satima, a u noći na ponedjeljak i prestanak oborina te postupno razvedravanje.

Na priobalju Hrvatske zabilježene su razmjerno visoke temperature, preko 8 stupnjeva Celzijevih, te kišovito vrijeme. Jača kiša zabilježena je na sjevernom Jadranu gdje će pri kraju dana jugo okrenuti na umjerenu i jaku buru pa se tijekom noći u sutra prijepodne podno Velebita, ali i u unutrašnjosti Istre očekuje snijeg. Sutra tijekom dana snijega će biti i u unutrašnjosti Dalmacije.

HAK vozačima savjetuje poseban oprez

Snijeg koji je pada u Gorskom kotaru te na sjeveru i sjeverozapadu zemlje otežava promet cestama. Proglašeni su zimski uvjeti na cijeloj dužini autoceste A2, Zagreb-Macelj i na autocesti A6, Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, te je zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostali moraju imati zimsku opremu, izvijestio je HAK.

Na dionici autoceste A 1 od Gospića do tunela Sveti Rok treba voziti posebno oprezno zbog kiše koja se ledi na tlu. Opreznije treba voziti i po mokrim i skliskim kolnicima u ostatku zemlje, a zbog niskih temperatura moguća je i mjestimična poledica. Iz HAK-a vozače mole da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima te da ne kreću na put bez zimske opreme.

HAK savjetuje vozače da po poledici i zasniježenom kolniku voze naročito oprezno, da ne kreću na put bez zimske opreme, da upale dnevna ili kratka svjetla te izbjegavaju nagla kočenja i ubrzanja ili nagle pokrete upravljačem. Savjetuje se također držati razmak između vozila, osobito u vožnji u koloni te posebno oprezno voziti preko mostova i vijadukata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.