Nakon masakra pokraj Stuttgarta novo postroženje zakona o oružju?

NAKON stravičnog pokolja u školi u Winnendenu kraj Stuttgarta, u Njemačkoj se povela rasprava o tome kako ubuduće spriječiti slične strahote. Kako piše Deutsche Welle, osim što se pokušavaju odgonetnuti motivi ubojice, razmatraju se i mjere prevencije, među kojima je i ona povećanja broja psihologa u školama, zbog psihološkog aspekta onoga što je 17-godišnjeg Tima Kretschmera navelo na masakr.

> Video: U pokolju u Njemačkoj ubijen i Hrvat

> Najkrvaviji školski ubilački pohodi

> Video: Posljednji trenuci njemačkog masovnog ubojice

> Posljedica pokolja u Winnendenu - hajka na kompjuterske igrice

> Hrvat Danijel igrao poker u kući njemačkog masovnog ubojice: Bio je miran i povučen

> Je li Denis Puljić morao umrijeti?

Druga od predloženih mjera prevencije je pooštrenje kontrole u školama, na način da se uvedu posebne učeničke iskaznice s ugrađenim čipom, koja bi se koristila za elektronsku kontrolu pri ulazu u zgradu. Na taj bi se način trebalo osigurati da u školu dolaze samo oni koji na to imaju pravo.

Istovremeno se predlaže i uvođenje detektora za metal na ulazima u škole, odnosno postavljanje nadzornih video kamera kojima bi se kontrolirala čitava škola. Ipak, kritičari takvog prijedloga navode kako bi uvođenje detektora bilo vrlo skupo i komplicirano te kako iskustva iz SAD-a pokazuju da oni ne daju željeni efekt, dok bi uvođenje video nadzora i kontrole izazvalo opću atmosferu straha.

Zakon o oružju već dovoljno oštar?

Posebnu pažnju izazivaju zahtjevi za pooštrenjem zakona o posjedovanju oružja u Njemačkoj. Taj zahtjev je politički vrlo popularan jer odgovora spontanom mišljenju mnogih ljudi i daje dojam odlučnosti i učinkovitosti političara. U Njemačkoj je, međutim, već i sada maloljetnicima vrlo teško legalno doći do oružja. Zakon o posjedovanju oružja već je znatno pooštren nakon masakra u Gutenberg gimnaziji u Erfurtu 26. travnja 2002. godine. I tada je jedan bivši učenik te škole, koji je iz nje bio izbačen bez ikakve svjedodžbe, upao naoružan u zgradu i ubio 12 nastavnika, dvoje učenika, sekretaricu i jednog policajca. Potom je ubio sebe.

Ubrzo nakon toga je dobna granica za posjedovanje oružja sportskim strijelcima i lovcima podignuta sa 18 na 21 godinu, kupovina zračnog i plinskog oružja je dozvoljena tek s navršenih 18 godina, a pri svakoj kupovini je obavezno predočavanje osobnih isprava. Osim toga svi sportski strijelci i lovci mlađi od 25 godina moraju proći obvezni liječnički pregled kojim se utvrđuje njihova podobnost za korištenje oružja. Brojni političari i stručnjaci zato smatraju da pooštrenje zakona o posjedovanju oružja nije potrebno.

"Zakon je na razini našeg vremena", napominje predsjednik parlamentarnog odbora Bundestaga za unutarnju politiku, socijaldemokratski političar Sebastian Edathy, a taj stav dijeli i njegov demokršćanski kolega Wolfgang Bosbach. On podsjeća kako je nakon masakra u Erfurtu zakon već pooštren te da je u međunarodnoj usporedbi jedan od najoštrijih. Zanimljivo je pritom da se pooštrenju zakona suprotstavlja i policija. Predsjednik Sindikata policije Konrad Freiberg napominje kako je zakon o posjedovanju oružja u Njemačkoj strog kao nikada ranije te kako je puno važnije postići da se oružje, koje se legalno nalazi u vlasništvu građana, dobro čuva. Kretschmer je svoje žrtve, naime, ubio pištoljem kojeg je uzeo iz spavaće sobe svojih roditelja.

I.M.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.