Nakon pada kalifata u Iraku, ISIS-ovci i dalje šire strah. Osvećuju se i ubijaju

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

GODINU i pol nakon što je u Iraku poražena Islamska država, militanti još uvijek izazivaju strah među stanovništvom svog bivšeg kalifata na sjeveru Iraka, piše AP.

ISS-ovci koji se još uvijek skrivaju na planinama i u pećinama pojavljuju se tijekom noći te otimaju, zlostavljaju ili ubijaju stanovnike. Namjera im je zastrašiti mještane, osvetiti se doušnicima i ubirati novac kako bi se financirali.

Ubili joj supruga i njegovu braću

Bila je prohladna siječanjska večer, a Khadija Abd i njezina obitelj upravo su završili s večerom u kući na svojoj farmi kada su dvojica naoružana muškaraca uletjela u njihov dom.

Jedan je nosio civilnu odjeću, a drugi vojnu uniformu. Rekli su da su iz 20. divizije iračke vojske koja kontrolira grad Badush na sjeveru Iraka. No zapravo se radilo o militantima Islamske države koji su se spustili s okolnih planina u Badush kako bi sproveli osvetničku misiju.

Ispred kuće ih je čekalo još 13 naoružanih muškaraca. Odveli su Khadijina muža i njegova dva brata u dvorište i ubili ih. Htjeli su ih kazniti jer su pružili neke informacije iračkoj vojsci.

Pucat će im u čelo

Kad je Khadija pokušala spriječiti militante da izvedu muškarce iz kuće, ISIS-ovci su je pretukli. Zatim su smjestili nju, ostale žene i djecu u jednu sobu i rekli im da će im pucati u čelo ako izađu iz kuće.

Khadija je čula vojnike kako napolju pričaju do 22 sata na arapskom dijalektu koji nije mogla razumjeti. Onda je nastala tišina, a ona je pomislila da su militanti odveli njenog supruga i braću na ispitivanje.  

U zoru je otišla po vodu iz bunara. U travi je ugledala žuti rukav košulje svog supruga. Približila se i vidjela kako sva tri brata leže mrtvi u lokvi krvi. Militanti su vjerojatno koristili prigušivače pa obitelj nije čula pucnjeve.

7000 militanata

Irački dužnosnik smatra kako se na području Iraka skriva između 5.000 i 7.000 ISIS boraca.

"Iako je teritorij nekadašnjeg kalifata u potpunosti oslobođen, njihovi borci još uvijek ne odustaju. Žele se vratiti“, rekao je general Chad Franks, zamjenik zapovjednika obavještajne službe američke koalicije.

U gradovima na sjeveru, irački vojnici traže osumnjičenike na temelju obavještajnih informacija. Pretražuju kuće i odvode ljude na ispitivanje.

Racija iračke vojske

U jednoj raciji, kojoj su svjedočili novinari AP-a, iračke trupe došle su u kuću čovjeka koji se dan ranije vratio u Badush. Spomenuti muškarac pobjegao je iz grada neposredno prije nego što ga je preuzeo IS u ljeto 2014., no njegov otac i jedan od braće pridružili su se Islamskoj državi.

Kada se muškarac vratio, lokalni šeik odmah je obavijestio iračku vojsku. Vojnici su pretražili kuću, provjerili njegove telefonske zapise i ispitali ga o njegovom ocu i bratu.

"Kunem se, uništili su mi život", rekao je čovjek. Na pitanje o ISIS-u, on je insistirao: "Nikada nisam imao posla s njima." Vojnici su ga odveli na ispitivanje, ali je kasnije pušten.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.