Nakon pet tjedana rasta Crobexi bi ovaj tjedan mogli biti u minusu

Ilustracija: Igor Soban/PIXSELL

U fokusu ulagača na Zagrebačkoj burzi i danas će, kao i prethodnih dana, u fokusu biti zbivanja na svjetskim burzama, koje se oporavljaju od oštrog pada u prvom dijelu tjedna, dok su Crobexi na putu prvih gubitaka nakon pet tjedana rasta.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.Crobex indeks ojačao je jučer 0,32 posto, na 2.225 bodova, a Crobex10 za 0,13 posto, na 1.268 bodova.

No, kako su dan prije zabilježili najveći dnevni pad još od polovine siječnja, oba su indeksa na putu prvih tjednih gubitaka nakon pet tjedana rasta.

Crobex je trenutno u odnosu na početak tjedna u minusu oko 2, a Crobex10 oko 2,2 posto.

Najveći promet ostvaren dionicom Podravke

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 715 tisuća eura, oko 655 tisuća manje nego dan ranije. Najveći promet, 146 tisuća eura, ostvaren je dionicom Podravke, kojoj je cijena pala 0,89 posto, na 89,2 eura. S prometom od 114 tisuće eura slijedila je dionica Turisthotela, kojoj je cijena stagnirala na 600 eura.

U fokusu investitora bila je još jedna turistička dionica - Valamar Riviere, kojom je ostvareno gotovo 80 tisuća eura prometa, a cijena joj je ojačala 0,22 posto, na 4,56 eura.

Među likvidnijima, najviše je poskupila dionica Brodogradilišta Viktor Lenac, za 4,49 posto, na 3,26 eura, dok je najviše pala cijena dionice Luka Rijeka, za 4,21 posto, na 9,1 euro. Na ZSE se jučer ukupno trgovalo s 30 dionica, pri čemu je cijena njih 13 porasla, sedam pala, a 10 stagnirala.

Burzovni indeksi na Wall Streetu jučer porasli

Tako su Crobexi i jučer pratili smjer europskih burzovnih indeksa. I na Wall Streetu su jučer burzovni indeksi porasli jer su, zahvaljujući spašavanju dviju banaka, popustila strahovanja od bankarske krize.

Nakon što su danima bila pod pritiskom zbog propasti dvije američke banke - Silicon Valley (SVB) i Signature – jučer su tržišta dionica porasla jer je ulagače ohrabrilo spašavanje američke First Republic banke i švicarske Credit Suisse.