Napadač iz Liverpoola s islama prešao na kršćanstvo

Screenshot: The Telegraph

BRITANSKA policija istražuje pozadinu psihičkih problema iračko-sirijskog obraćenika na kršćanstvo koji je u nedjelju poginuo u neuspjelom bombaškom napadu u Liverpoolu.

 

Protuteroristička policija oslobodila je četvoricu muškaraca koje je zadržala na ispitivanju, a napad je okvalificirala kao teroristički, piše AFP.

Vlasti su imenovale muškarca koji je poginuo u eksploziji ispred bolnice u Liverpoolu i navele da se radi o 32-godišnjem Emadu Al Swealmeenu. Al Swealmeen je u taksi ušao s improviziranom eksplozivnom napravom.

U napadu je ozlijeđen i vozač taksija, koji je proglašen herojem jer je zaključao napadača, ali je istovremeno uspio pobjeći iz vozila.

"Mi smo ga jednostavno voljeli, bio je divan čovjek"

Prema izvješćima medija, Al Swealmeen je bio tražitelj azila iračkog i sirijskog podrijetla s poviješću problema s mentalnim zdravljem. Utočište mu je na osam mjeseci u 2017. pružio volonterski par iz Liverpoola dok je trajao njegov zahtjev za statusom izbjeglice.

Elizabeth Hitchcott izjavila je za BBC da je bila "jako tužna i šokirana" nedjeljnim incidentom.

"Mi smo ga jednostavno voljeli, bio je divan čovjek", kazala je.

Malcolm Hitchcott je pak rekao da je Al Swealmeen proveo neko vrijeme u mentalnoj ustanovi nakon što je uhićen s nožem u središtu Liverpoola. No dodao je da je inače bio "vrlo tih momak" koji je s islama prešao na kršćanstvo i bio je kršten u katedrali u Liverpoolu.

Islamistički terorizam?

List Times izvijestio je da je istražiteljima "jedan od fokusa istrage incidenta bila islamistička zavjera" i da su katedrala ili bolnica u Liverpoolu bile moguće mete.

Improvizirana naprava navodno je sadržavala TATP, eksploziv koji favorizira Islamska država i koji je korišten u napadima u Parizu 2015. te bombaškom napadu na Arenu u Manchesteru 2017. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.