Obitelj napadača iz Pariza uopće nije bila religiozna. On je prešao na islam s 18

Screenshot: BBC

26-godišnji muškarac, osumnjičen da je u subotu navečer ubio njemačkog turista i ranio još dvoje u blizini Eiffelovog tornja u Parizu, zakleo se na vjernost Islamskoj državi u videu objavljenom na internetu. Francuski tužitelj za borbu protiv terorizma Jean-François Ricard priopćio je kako je osumnjičenik, po imenu Armand Rajabpour-Miyandoab, "snimio video prije nego je počinio djelo".

Dodao je kako je u videu govorio na arapskom, zaklinjao se na vjernost Islamskoj državi i podržao džihadiste u različitim područjima od Afrike do Iraka, Sirije i Pakistana. Video je objavljen online na njegovom računu na društvenoj mreži X, na kojem se nalaze i brojne objave o Hamasu, Gazi i Palestini. Račun je pokrenut početkom listopada, piše Guardian.

Rajabpour-Miyandoab, koji je odslužio četiri godine zatvora zbog planiranja napada prije nego što je pušten 2020., bio je pod nadzorom obavještajnih službi zbog "uporne radikalizacije" te je bio podvrgnut psihijatrijskom liječenju, naveo je Ricard.

Majka bila zabrinuta njegovim ponašanjem

Rođen je 1997. u obitelji iranskog podrijetla u bogatom gradu Neuilly-sur-Seine, zapadno od Pariza. Tužitelj je istaknuo kako napadačeva obitelj nije bila pretjerano religiozna. Međutim, Rajabpour-Miyandoab je prešao na islam s 18 godina 2015. i vrlo brzo je pao pod "džihadističku ideologiju, gledajući videa i propagandu te povezujući se s džihadistima aktivnima u Iraku i Siriji". 

Krajem listopada ove godine njegova je majka rekla da je zabrinuta njegovim ponašanjem jer je "zatvoren u sebe". Napad se dogodio oko 21:30 sata u blizini mosta Bir Hakeim u području popularnom među turistima. Francuska je u stanju najveće pripravnosti zbog potencijalnih napada u pozadini rata između Izraela i Hamasa.

Taksist koji je prolazio pokušao je zaustaviti napadača, ali je osumnjičeni uzviknuo "Allahu Akbar" (Bog je najveći) i pobjegao preko mosta na drugu stranu rijeke Seine. Dok je policija kretala u potjeru, on je policajcima ponovno vikao "Allahu Akbar" i govorio da je uzrujan jer "toliko muslimana umire u Afganistanu i Palestini".

Ministar unutarnjih poslova posjetio lokaciju napada

Također je sugerirao da je Francuska odgovorna za smrti Palestinaca u Gazi. Rekao je policajcima i da nosi pojas s eksplozivom. Sakrio se na obližnjem trgu, a policija je upotrijebila elektrošoker kako bi ga onesposobila. Francuski predsjednik Emmanuel Macron uputio je sućut obitelji njemačkog državljanina ubijenog u, kako je rekao, "terorističkom napadu". 

Zahvalio je snagama sigurnosti na brzom uhićenju osumnjičenog napadača i kazao da pravda treba biti zadovoljena "u ime francuskog naroda". Njemački kancelar Olaf Scholz poručio je kako je "šokiran terorističkim napadom u Parizu", naglasivši potrebu odlučnog suprotstavljanja mržnji i teroru.

Sinoć je policija ispitala još tri osobe iz obitelji i okruženja osumnjičenika. Ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin posjetio je mjesto događaja, rekavši novinarima da je navodni napadač poznat vlastima po radikalnom islamizmu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.