HUBOL uz ministra, pacijenti na nogama: "Naplaćivanjem Hitne šalje se poruka straha"

Foto: FAH

PREDSJEDNICA HUBOL-a Ada Barić za Index je potvrdila kako su u Udruzi bolničkih liječnika upućeni u to da će se odlazak na Hitnu plaćati od 75 do 150 kuna te smatra kako će se time rasteretiti bolnička Hitna.

> Nakić: Pregled na Hitnoj plaćat će se 150 kuna

"Otkad je reforma započeta, mi smo uključeni u nju, kao i sve ostale udruge vezane za zdravstvo. Svaka od udruga Ministarstvu zdravlja daje svoje sugestije i ideje. Naime, sve ove reforme koje se planiraju su održive za zdravstveni sustav te se ujedno pazi i da su najbolje za pacijente.

Što se tiče naplate odlazaka na Hitnu, to nije ništa čudno, riječ je praksi koja se provodi u zemljama EU. Primjera radi u Italiji se odlazak na Hitnu naplaćuje od 25 do 30 eura.

Na ovaj će se način rasteretiti bolnički sustav, te će se konačno bolesnici razvrstavati i primati po kategorijama, no vidjet ćemo prvo kako će to izgledati kod nas u praksu", rekla je Ada Barić.

"Tražit ćemo pisanu potvrdu zašto se pacijenta vraća s Hitne"

S druge strane, predsjednik Udruge pacijenata mario Drlje smatra da ministar zdravlja Dario Nakić ovim potezom šalje ljudima poruku straha.

"Naplaćivanjem odlazaka na hitnu se želi uplašiti ljude da ne dolaze na Hitnu nikako. Pa sirotinja ne može platiti ni 19 skuplje dopunsko, a kamoli 150 kuna pregled na Hitnoj.
Apsurdno je i da trijažu rade medicinske sestre, što ako se ta sestra prevari u procjeni, tko će u sustavu odgovarati za to, ne daj bože da netko umre. Čudi me da i sestre ne dignu glas protiv toga, šute li one zato jer im se daje na važnosti koja im ne pripada", kazao je Drlje.

Zbog svega toga njegova će Udruga tražiti da osoba koja bude vraćena s Hitne, da joj sestra koja ju je odbila primiti izda pisani trag o tome da je odbijena, tako da u slučaju da se nešto kaže, dogodi, da se točno zna tko je krivac i tko treba odgovarati.

"Apsurdno je i da osoba koja će inzistirati na pregledu i ako se za nju ipak ustanovi da joj treba liječnička pomoć, da joj se naplati pola pregleda, odnosno 75 kuna. To je zaista neprihvatljivo i van svake pameti. Pitam ove koji vode sustav bi li isti princip vrijedio i za članove njihovih obitelji. Očito je da se radi sustav za liječenje bogatih i siromašnih", zaključio je Drlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.