Narodna banka Srbije očekuje inflaciju od tri posto na kraju godine

Ilustracija: Shutterstock

Narodna banka Srbije (NBS) odlučila je zadržati referentnu kamatnu stopu na razni od 6.5 posto uz ocjenu da su domaća inflatorna kretanja povoljna, te da bi inflacija na kraju godine mogla doći na predviđenih tri posto, dok gospodarska komora u 2024. očekuje rast nacionalne ekonomije.

Prema procjeni Republičkog zavoda za statistiku, inflacija se u prosincu 2023. spustila na 7.6 posto, što je skoro dvostruko niže nego na kraju 2022. godine.

Što je pridonijelo smanjenju inflacije prema NSB-u?

Smanjenju inflacije, prema ocjeni NBS-a, najviše su pridonijele mjere monetarne politike, popuštanje globalnih troškovnih pritisaka, smanjena uvozna inflacija i dobra poljoprivredna sezona. U Izvršnom odboru NBS očekuju daljnje smanjenje inflacije, do njezina projeciranog cilja od tri posto na kraju 2024. godine.

Procjene državnog zavoda za statistiku su da je ukupna ekonomska aktivnost u Srbiji u 2023. godini, mjerena realnim kretanjem bruto domaćeg proizvoda (BDP), zabilježila rast od 2.5 posto u odnosu na 2022. godinu.

Tim podatkom se početkom godine pohvalio i ministar financija Siniša Maloi, ustvrdivši da Srbija 2023. završava "mnogo bolje nego druge zemlje", s ekonomskim rastom od oko 2.5 posto i rekordnim bruto domaćim proizvodom (BDP) od 69 milijardi eura.

"Tijekom tri godine u bitnome može promijeniti gospodarstvo kako bi Srbija postala konkurentnija od brojnih europskih ekonomija"

Domaća poduzeća su, prema ocjenama Gospodarske komore Srbije, 2023. godinu završila uspješno, unatoč velikim geopolitičkim i ekonomskim izazovima, a predsjednik Gospodarske komore Srbije Marko Čadež u 2024. očekuje nastavak ekonomskog rasta.

On je rekao da se naredne tri godine "u bitnome može promijeniti gospodarstvo" kako bi Srbija postala konkurentnija od brojnih europskih ekonomija.

Čadež je za Radio-televiziju Srbije istaknuo da domaće gospodarstvo bilježi značajan rast izvoza usluga, napose u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) i da se "polako prelazi iz ekonomije zasnovane na proizvodnji nisko tehnoloških komponenti i proizvoda na ekonomiju baziranu na znanju".

Narodna banka priopćila je danas da su bruto devizne rezerve 24.9 milijardi eura, a neto 20.7 milijardi, te da na toj razini osigurava šest do sedam mjeseci uvoza robe i usluga, uz ocjenu da je to "više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatna razina pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.