NASA se priprema za lunarni turizam: Želi mjesta slijetanja misija na Mjesec proglasiti nacionalnim parkovima

USA Today objavio je članak o NASA-nim pripremama za lunarni turizam, jer sljedeći bi nacionalni park mogao biti upravo na Mjesecu. Iako se NASA u skorašnjoj budućnosti ne planira vratiti na Mjesec, mnogi bi svemirski turisti mogli pohrliti na mjesta na kojima su sletjele misije Apolla i ugroziti ih.

Mogućnost takvog scenarija potakla je razvitak pokušaja da se lokaliteti slijetanja na Mjesecu proglase mjestima od povijesnog značaja ili nacionalnim parkovima, kako bi se osiguralo da se sačuvaju od devastacije.

Djelomično, takva odluka ima veze i s jednom stvari koju turisti vole nositi kući, a to su suveniri. Arheologinja Beth O'Leary s državnog sveučilišta New Mexico rekla je kako je pljačkanje jedna od najvećih boljki arheoloških iskopina, i dodala je kako će se potruditi da se lunarna sletišta zaštite prije nego turisti napuste Zemlju. O'Leary u pogledu tehnološkog napretka slijetanje ljudi na Mjesec izjednačava s otkrićem vatre.

Astronauti na Mjesecu ostavljali artefakte

Od 1969. do 1972. NASA je na Mjesec lansirala šest misija s ljudskom posadom. Svaka je sletjela na drugo mjesto, a svaki put posade su iza sebe ostavile različite artefakte. Astronauti s Apolla 11 tako su recimo na Mjesecu ostavili kameru i još neke predmete, poput male kolekcije urina.


Svemirska agencija ovo je ljeto objavila upute o zaštiti mjesta slijetanja i ostavljenih artefakata. Traži da se područje od 1200 rali, oko mjesta na kojem se prvi spustio Apollo 11 do mjesta na kojem je sletjela posljednja misija Apolla 17 proglasi "no-fly" zonom. Prema tim smjernicama turisti bi mogli šetati samo na području unutar 75 metara od mjesta na kojem je 20. srpnja 1969. s Apollom 11 sletio Neil Armstrong i napravio "jedan mali korak za čovjeka".

Gdje je žurba?

NASA je počela zaprimati upite od nekoliko desetaka timova koji se natječu za Google Lunar X nagradu, vrijednu 30 milijuna dolara, pomoću koje bi postali prvi privatno financirani tim koji će sigurno spustiti robota na mjesečevu površinu.

Time je povećana mogućnost da privatni svemirski brodovi slete blizu mjesta na kojem su Buzz Aldrin i Neil Armstrong hodali. Dio nagrade uključuje i vožnju robotskog vozila na duljini od pola kilometra, a nitko ne bi htio da Armstrongove otiske stopala uništi robotski trag.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.