NASA snimila misteriozne krugove na ledu u Sibiru

ASTRONAUTI Međunarodne svemirske postaje (ISS), tijekom snimanja Zemljine površine primijetili su dva tajanstvena kružna otiska na ledom prekrivenoj površini Bajkalskog jezera u Sibiru.

Ionako jedno od najčudnijih jezera u svijetu, koje je ujedno najdublje u svijetu i staro oko 25 milijuna godina, ovaj zasad neobjašnjen misterij, učinio je još tajanstvenijim. Vidljivi krugovi, odnosno otisci u ledu, istovremeno su i centralna točka oko koje je ledena površina jezera popucala. O načinu njihova nastanka tek se nagađa, pa su i NLO entuzijasti odmah došli na svoje.

Neke pretpostavke govore da je krugove uzrokovala hidrotermalna aktivnost jezera, koja je još prije otkrivena u plićim dijelovima jezera, poput onog na kojem se nalazi krug na njegovoj sredini. Zatamnjeni dio kruga, pretpostavlja se, zapravo je istanjeni led, nastao kao uzrok takve ispodpovršinske aktivnosti u jezeru. Ipak, Krug na samom kraju jezera nalazi se iznad znatno dubljeg dijela jezera pa ostaje pitanje jesu li pretpostavke o hidrotermalnoj aktivnosti jedino objašnjenje ovog fenomena.

Ove nevjerojatne slike napravljene su uz pomoć NASA-inog satelitskog instrumenta MODIS.

B.V.
Foto: NASA

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.