NASA vas časti: Sjednite u vozilo i provozajte se po Marsu

NASA nam je odlučila priuštiti nevjerojatan doživljaj vožnje po površini Marsa. Dok je njihov rover Opportunity putovao od kratera Victoria do kratera Endeavour, u vremenu od rujna 2008. do kolovoza 2011. godine, fotografirao je površinu Marsa svakoga dana.

U novu snimku su spojili tih 309 fotografija te sada i vi možete uživati u povijesnom putovanju u kojemu je vozilo prešlo 21 kilometar po površini Marsa. Tim je snimku upotpunio i originalnim zvukom iz rovera.

"Zvukovi predstavljaju vibracije rovera dok se kreće površinom Marsa", kazao je Paolo Belluta iz NASE te dodao kako glasniji zvuk znači da je vozilo na stijeni dok je tiši kada se vozi po pijesku.

Novi rover Curiosity kod kratera Gale u kolovozu 2012. godine

Opportunity i njegov "rover blizanac" Spirit svoje su tromjesečne primarne misije na Marsu završili u travnju 2004. godine. Oba rovera su nastavila svoje produžene misije te su zaslužni za mnoga otkrića. Komunikacija sa Spiritom je prekinuta 2010. godine, a Opportunity još uvijek šalje podatke.

NASA će izbaciti i novu generaciju rovera za Mars. Bit će to vozilo veličine automobila Curiosity te će do kratera Gale na Marsu doći u kolovozu 2012. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.