NASA-inu letjelicu Juno do Jupitera će nositi isključivo sunčeva energija

JUČER je je NASA-ina letjelica Juno započela svoje pionirsko petogodišnje putovanje ka Jupiteru. Letjelica je lansirana raketom Atlas V551, a nakon što se odvojila od rakete, otvorila je svoja tri velika solarna panela preko kojih će joj Sunce osiguravati energiju tokom cijele misije.

Riječ je o prvoj letjelici koja će koristeći isključivo sunčevu energiju dosegnuti vanjski dio sunčevog sustava, a ranije su za takve udaljenosti NASA-ine letjelice koristile nuklearnu energiju. Juno bi u orbitu Jupiter trebao stići 2016. godine, a dotad će preletjeti 2,8 milijardi kilometara kroz sunčev sustav, piše Voice of America.

Razrješenje misterija "velike crvene pjege"


Astronomi smatraju kako je Jupiter bio prvi planet formiran u Sunčevom sustavu, te se nadaju kako će proučavanje njegovog podrijetla dati neke odgovore o ranim danima naše galaksije. Juno će biti prva letjelica koja će orbitirati oko njegovih polova, a ujedno će mu prići bliže od ijedne sonde dosad. Juno bi trebao letjeti samo pet tisuća kilometara iznad Jupiterovih gustih oblaka.

Letjelica će u godinu dana 33 okružiti Jupiter, a znanstvenici se najviše nadaju razrješenju misterija takozvane "velike crvene pjege", ogromne ciklonske oluje, veličine tri Zemlje, koja hara Jupiterom već više od 300 godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.