Nasljednica Angele Merkel daje ostavku, neće se kandidirati za kancelarku

Foto: EPA

NASLJEDNICA njemačke kancelarke Angele Merkel na mjestu šefice Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer neće se kandidirati za kancelarku, a čelno mjesto u CDU planira napustiti ovog ljeta.

Kramp-Karrenbauer osigurat će provedbu procesa kandidature za kancelarsko mjesto, a zatim se povući s mjesta predsjednice stranke.

Demokrati su podržali radikalne desničare

Na sastanku predsjedništva CDU-a Kramp-Karrenbauer, koja je na čelo stranke došla u prosincu 2018., neočekivano je najavila svoje povlačenje s vrha stranke.

"Povlačim se s mjesta predsjednice stranke nakon što bude postignut dogovor oko demokršćanskog kandidata", rekla je Kramp-Karrenbauer, prenose agencije pozivajući se na sudionike sastanka.

Razlog povlačenja je, kako se čini, neočekivana suradnja s desničarskom Alternativom za Njemačku (AfD) na lokalnoj razini u Tirinškoj. Prema ocjenama analitičara, ostavka je posljedica prošlotjednog zbivanja u toj saveznoj pokrajini, gdje je lokalni CDU, zajedno s desničarima iz AfD-a, sudjelovao u spornom izboru premijera, koji se dan kasnije povukao s dužnosti te su najavljeni novi izbori.

Došlo je do raskola u stranci

Prema ocjeni medija, povlačenje Kramp-Karrenbauer neposredno je povezano sa zbivanjima prošle srijede, kada je CDU, kako bi spriječio ponovni izbor dosadašnjeg premijera ove savezne zemlje Bode Ramelowa, koji dolazi iz stranke Ljevica, zajedno s nacionalno-konzervativnim AfD-om glasao za dotad nepoznatog kandidata Liberalno-demokratske stranke Thomasa Kemmericha.

Ogranak CDU-a je to uradio protivno želji stranačkog vrha koji je protiv suradnje s AfD-om, kako na saveznoj tako i na razini saveznih pokrajina. Glavne stranke u Njemačkoj godinama odbijaju bilo kakvu političku suradnju s ekstremno desnim strankama poput AfD-a, koji otvoreno pokazuje simpatije za nacionalsocijalizam.

Nakon toga je došlo do mnogih unutarstranačkih kritika na račun vodstva Kramp-Karrenbauer uz kritike kako ogranke CDU-a u saveznim pokrajinama nema pod kontrolom.

Merkel joj je zahvalila

Kancelarka Angela Merkel zahvalila je svojoj nasljednici na poziciji predsjednice CDU-a i najavila kako će Kramp-Karrenbauer zadržati svoju poziciju ministrice obrane.

Kao prvi član savezne vlade reagirao je državni ministar za Europu, socijaldemokrat Michael Roth.

"Potres se nastavlja", napisao je Roth na Twitteru. Dodao je kako je nakon povlačenja Kramp-Karrenbauer još neizvjesnije hoće li "pristojni demokrati ostati jedinstveni, bez obzira na stranačku pripadnost, u borbi za demokraciju i protiv nacionalizma".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.