Nastavljaju se sukobi u Sudanu. Granatiran glavni grad

Foto: EPA

ZRAČNI udari i granatiranja u dijelovima glavnog grada Sudana Kartuma u nedjelju ukazuju na to da zaraćene strane još vjerojatno nisu spremne za prekid vatre usprkos pregovorima koji se vode u Saudijskoj Arabiji, piše Reuters. Kartum te susjedni gradovi Bahri i Omdurman s druge strane dva rukavca Nila glavno su poprište sukoba uz zapadnu pokrajinu Darfur.

Regularna vojska i paravojna formacija Snage za brzu potporu ratuju već mjesec dana. Bahri je stradao u granatiranju, dok je Omdurman rano u nedjelju pogođen zračnim udarima, prema Reutersovom novinaru i svjedocima. Televizija Al Arabija piše da se teške borbe vode u središtu Kartuma.

200.000 Sudanaca pobjeglo iz zemlje

"Jaki zračni udari blizu nas u Salihi zatresli su vrata kuće", kazala je učiteljica u Omdurmanu Salma Jasin. U borbama je poginulo više stotina ljudi, dok je 200 tisuća Sudanaca izbjeglo u susjedne zemlje, a 700 tisuća ih je raseljeno unutar zemlje. Sukob je proizveo humanitarnu katastrofu, dok postoji opasnost od uvlačenja drugih država u sukob i destabiliziranja regije.

Broj ubijenih u borbama u petak i subotu u Geneini, glavnom gradu Zapadnog Darfura, dosegao je više od 100, uključujući imama stare gradske džamije, navodi se u priopćenju Darfurske odvjetničke komore. Lokalne skupine za ljudska prava kažu da su za ubojstva, pljačku i palež u Geneini odgovorne Snage za brzu potporu koje odbacuju takve navode.

Dogovori o primirju više puta prekršeni

Sukob je započeo 15. travnja nakon što se urušio plan tranzicije prema demokraciji, koji je podržavala međunarodna zajednica. Šef vojske Abdel Fatah Al Burhan i vođa Snaga za brzu potporu Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti, podijelili su vlast nakon puča 2021., koji je uslijedio nakon ustanka protiv dugogodišnjeg islamističkog autokrata Omara Al Bašira.

Dogovori o primirju više su puta kršeni, ali SAD i Saudijska Arabija posreduju u pregovorima u Džiddi s ciljem osiguravanja trajnog prekida vatre.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.