Nastavljeno suđenje za Morinj: "Nisam zlostavljao zarobljenike, ali sam za to čuo"

"NISAM kriv za ono što me se ovdje optužuje, ali priznajem da sam čuo kako je bilo premlaćivanja zarobljenika i to u nekoliko navrata", rekao je to danas prvooptuženi Mlađen Govedarica u slučaju "Morinj" koji je danas nastavljen na Višem sudu u glavnom gradu Crne Gore.

> Nastavlja se prekinuto suđenje za ratni zločin u Morinju

Riječ je o suđenju šestorici optuženih pripadnika bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) koje se terete za zločine u logoru "Morinj" 1991. i 1992. godine gdje su su ubijeni, zlostavljani i mučeni većinom dubrovački branitelji i civili.

Optužnice su podignute protiv Mlađena Govedarice, Iva Gojnića, Zlatka Tarle, Špire Lučića i Bore Gligića, a svi se nalaze u pritvoru osim Ive Menzalina koji je skriva u Beogradu. Specijalna tužiteljica za borbu protiv organiziranog kriminala Stojanka Radović, podignula je optužni prijedlog zbog kaznenog djela ratni zločini protiv civilnog stanovništva kao i protiv ratnih zarobljenika.

Psihičko i fizičko zlostavljanje

Već započeto suđenje prekinuto je u siječnju nakon što su odvjetnici optuženih zatražili izuzeće predsjednice Vijeća suda Milenke Žižić, kao i vršioca dužnosti predsjednika Višeg suda Ivice Stankovića zbog pristranosti. Njihov zahtjev odbijen je sredinom veljače kao neosnovan.

Recimo i to kako se optužnica se zasniva na materijalnim dokazima i iskazima 183 svjedoka, a veliki dio materijala i iskaza doznačila je hrvatska strana, odnosno sud u Dubrovniku. Više od polovice ljudi svjedočit će u Podgorici, a ostali su najavili da će to učiniti putem video linka.

Svjedoci su već dosada govorili o tome kako su ih stražari noću često zatvarali u limene kontejnere, potom su s vanjske strane pucali u zidove kontejnera kako bi ih zastrašivali i fizički iscrpili. Logoraši su često bili primorani da hodaju četveronoške dok bi im optuženi za to vrijeme sjedili na leđima. Bilo je tu i tjeranja zatvorenika da se međusobno tuku ili da drže glavu odmah do kante u koju su ostali mokrili. Osumnjičenici su isto tako zarobljenicima uskraćivali liječničku pomoć.

I.Ć.
Foto: Vijesti (Podgorica)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.