OTKRIĆE INDEX ISTRAGA

Nazvali smo ravnatelje koji nisu otišli u New York: "S Indexom ne razgovaram"

Foto: Nikola Ćutuk/Pixsell, 123 RF, Index

IAKO je nakon otkrića Index Istraga objavljeno da je putovanje ravnatelja srednjih škola, učeničkih domova te pročelnice i njene pomoćnice iz Osječko-baranjske županije u New York otkazano, Index je jutros na zagrebačkom aerodromu vidio da je dio navedene grupe ipak otputovao za SAD i da put nije otkazan.

>>Dio ravnatelja i zaposlenice županije na naš račun otišli u NY. Snimili smo ih

Spomenimo da je i Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, koja je organizirala ovo putovanje, sinoć u Dnevniku HRT-a još jednom izjavila da je putovanje otkazano. Međutim, na aerodromu smo sreli voditelja putovanja iz turističke agencije Speranza Slavena Rukelja u društvu dviju osoba za koje u tom trenu nismo znali tko su, a kasnije se ispostavilo da je riječ o zaposlenicama Osječko-baranjske županije Sandri Filipović, pročelnici Upravnog odjela za obrazovanje, te Katarini Krešo, voditeljici Odsjeka za financiranje školskih ustanova. Vidjeli smo i ravnatelja Obrtničke škole u Splitu Davora Kulića.

No, neke koji su trebali ići na put nismo vidjeli pa smo redom nazvali sve škole i učeničke domove, a ravnatelji su bili poprilično ljuti kad smo ih nazvali. Naravno, ljuti su bili oni koji su se javili jer dosta njih nismo uspjeli dobiti, a isprike zašto ih nema su bile razne - od godišnjih, sastanaka, bolovanja..

Treba napomenuti kako smo doznali da turistička agencija 14 You Travel ravnateljima i ostalima koji su uplatili putovanje u New York - novac neće vratiti.

Na fotografiji ravnatelj Davor Malović

Ravnatelj Tehničke škole u Sisku: S Indexom ne razgovaram više

Razgovarali smo s Davorom Malovićem, ravnateljem Tehničke škole Sisak, koji se poprilično naljutio kad smo ga nazvali.

"S Indexom ne razgovaram više", rekao nam je.

Na pitanje zašto je otkazao put, odgovorio je: "Zato što ste objavili moje izjave bez dopuštenja." Dalje nije htio razgovarati ni odgovarati na naša pitanja.

Podsjetimo, Index ga je kontaktirao prekjučer, kad smo doznali da ide u New York, što nam je i sam potvrdio.

"Da, idem. Taj put plaća škola i to plaćanje će ići sa stavke stručnog usavršavanja. Dnevnice još nisam uzeo, to ćemo još vidjeti, vjerojatno ću uzeti, 95 dolara su po danu za SAD, a idemo na 7 dana. Odlučio sam se na taj put jer mi je udruga ravnatelja poslala ponudu. Inače mi imamo bogatu suradnju s brojnim školama i svugdje vodimo naše učenike. U Americi ćemo posjetiti neke škole pa ćemo dogovoriti suradnju s nekim od njihovih škola gdje bi naši učenici mogli ići na praksu", rekao je Malović za Index Istrage.

Ravnatelj Gimnazije Sisak: Nisam išao jer se nepotrebno digao linč

Njegov kolega Božidar Dujmić, koji je na čelu Gimnazije Sisak, na pitanje zašto je otkazao put i što će biti s povratom novca rekao nam je da će vidjeti što će biti s tim. Naime, kako nam je ranije rekao, put u New York platila mu je škola.

"To ću vidjeti što će biti s povratom novca. Sve sam rekao, ne znam za to da su neki otišli. Nisam išao jer se nepotrebno digao linč i mislio sam da nitko nije otišao", rekao nam je Dujmić nakon što smo mu rekli da su neki ipak otišli na put.

"Ja nisam išao jer sam dobio mail od udruge ravnatelja da se ne ide i stvarno nisam znao da su neki otišli", rekao nam je te je dodao da će zatražiti povrat novca od agencije.

Međutim, novac, kako smo već naveli, neće dobiti jer im je agencija napisala da su storno troškovi u slučaju odustajanja od puta 100 posto. Što znači da im neće vratiti ni lipe.

Na fotografiji ravnatelj Gimnazije Sisak Božidar Dujmić

Ravnateljica Industrijske škole u Splitu: Otkud znate da ja nisam ranije otkazala put?

Zvali smo i predsjednicu Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja te ujedno ravnateljicu Upravne škole Zagreb Suzanu Hitrec koja nam se nije javila, kao ni tajnica udruge i ravnateljica Gimnazije Velika Gorica Brankica Žugaj.

Ivana Vojnović, ravnateljica Industrijske škole u Splitu, na upit zašto je otkazala put rekla nam je: "Otkud vama da sam ja trebala ići?"

Potom smo joj rekli da smo u posjedu maila koji je agencija poslala svima koji su trebali u New York te da je među njima navedena i ona.

"Da, jesam, ali otkud vi znate da ja nisam ranije otkazala put", rekla nam je.

Na našu konstataciju da je mail poslan krajem siječnja, ljutito nam je odgovorila: "Ni za vas ni za jedan drugi medij ja nemam komentara" te je poklopila.

Zvali smo i Vesnu Vlašić, ravnateljicu Gimnazije Požega, da vidimo je li ona otputovala jer ne znamo tko je sve išao (osim onih koje smo naveli u prethodnom članku), no nije nam se javljala.

U New York su na račun županije otišle pročelnica Osječko-baranjske županije Sandra Filipović i Katarina Krešo, voditeljica Odsjeka za financiranje školskih ustanova.

Puno ravnatelja danas nije bilo na poslu

Ni ostali ravnatelji škola nam se nisu javljali, već smo uglavnom razgovarali s njihovim tajnicama.

Tako su nam u II. gimnaziji Zagreb rekli da nam se njihov ravnatelj Drago Bagić ne može javiti jer je na nastavi.

"Lidrano nam je, tako da je baš gužva u školi", kazala nam je zaposlenica te škole.

Zvali smo i Ankicu Kovač, ravnateljicu V. gimnazije Vladimir Nazor iz Splita, no nitko nam se nije javljao u školi.

U tajništvu Gimnazije Dubrovnik rekli su nam da njihove ravnateljice Katarine Tolje danas nema na poslu.

"Već je dva tjedna na bolovanju, imala je gripu", kazali su nam. U Hotelijersko-turističkoj školi Opatija rekli su nam da danas nema njihove ravnateljice Ksenije Beljan, no nisu nam odgovorili zašto.

Zvali smo i Medicinsku školu u Varaždinu, gdje su nam rekli da njihove ravnateljice Mirjane Grabar-Kruljac također nema danas u školi, no da će doći sutra na posao.

>>Doznajemo: Ravnateljima škola plaćamo put u New York. Idu na krstarenje i misu

Jedna ravnateljica na godišnjem. Vraća se na posao dan nakon New Yorka

U Umjetničkoj školi Poreč rekli su nam da je ravnateljica Sanjica Sara Radetić na godišnjem i da se vraća na posao 20. veljače. Nisu rekli kamo je otišla, međutim, ravnatelji se s ovog studijskog putovanja vraćaju 19. veljače, tako da se datumi poklapaju.

Zvali smo i ravnateljice učeničkih domova, od njih četiri koje su trebale ići u New York, samo smo jednu dobili. Za Ljiljanu Kencel, ravnateljicu Učeničkog doma Podmurvice Rijeka, rekli su nam da je nema na poslu i da će tajnica provjeriti gdje je te nam se javiti. Nije se javila.

I u Učeničkom domu Marija Jambrišak Zagreb su nam rekli da ravnateljice Ljubice Banović nema na poslu. Tajnica nam je samo rekla: "Mislim da je ravnateljica bolesna."

Nazvali smo i Zdravku Puljiz, ravnateljicu Učeničkog doma Maksimir Zagreb, i samo su nam rekli da je na sastanku.

Jedina koja se javila bila je Nataša Tomić, ravnateljica Učeničkog doma Lovran, koja nam je rekla da je danas kontaktirala agenciju 14 You Travel da joj vrate novac jer je odustala od putovanja, no kaže kako joj se nitko iz agencije danas ne javlja ni na pozive niti odgovaraju na mail.

Ravnateljica učeničkog doma: Mi smo preko ljeta hostel, put je platio hostel

"Moram objasniti da sam se opredijelila za to studijsko putovanje jer sam htjela upoznati obrazovni sustav SAD-a. Program koji ja imam nije onaj koji ste vi objavili. I moram reći da sam ja samostalno platila vizu i sve fakultativne izlete. Također treba reći da mi imamo gospodarsku djelatnost, učenički dom je preko ljeta hostel Lumber, tako da mi je smještaj i aviokartu za New York platio hostel od vlastitih novaca, a ne proračunskih sredstava. U šest godina mog mandata prihodovala sam i reinvestirala u odgojno-obrazovnu ustanovu 3,8 milijuna kuna", rekla nam je Nataša Tomić.

Navodi kako dnevnice nije ni tražila i da je najavila da će sve dodatne troškove platiti. No, od puta je odustala.

"Odustala sam zato što je udruga ravnatelja odustala. I ministrica je također rekla da se odustalo. Ja sam htjela ići na usavršavanje pa sam se zato javila na studijsko putovanje. Izašao je i novi pravilnik Ministarstva gdje i ravnatelj može napredovati, a jedan od elemenata napredovanja ravnatelja su edukacije u inozemstvu. Nije u redu da smo svi prozvani zajedno, ovo je učenički dom, gdje sam dostupna 24 sata. Ispalo je da se bavimo krstarenjima, a puno sati rada potrošimo na edukacije, a ispali smo neugodni i svi smo stavljeni u isti koš", rekla nam je Nataša Tomić.

>>Nakon otkrića Index Istraga otkazan je put ravnatelja škola u New York

Za kraj podsjetimo kako sedmodnevno putovanje u New York košta oko 13.000 kuna po glavi, a ako ravnatelji žele boraviti u jednokrevetnim sobama, onda se penje na oko 18.000 kuna po osobi. U to su uključene aviokarte i 5 noćenja s doručkom u hotelu. Ukupno je trebalo ići 29 osoba i ako uzmemo da je u prosjeku put stajao 15.000 kuna, znači da je sve zajedno koštalo oko 435.000 kuna. Bez uračunatih viza i fakultativnih izleta. Agencija ne vraća novac.

Putovanje traje od 13. do 19. veljače, a iz dokumenta u kojem stoji završni plan putovanja koji je ravnateljima poslan krajem siječnja vidljivo je da će u sedam dana posjetiti samo jednu školu i New York Department of Education (sveukupno 5 sati stručnog programa), dok su ostali dani rezervirani za razgledavanje New Yorka, shopping izlet do susjednog New Jerseyja, krstarenje, večere, druženje s hrvatskim franjevcima...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.