Ne daju joj na slobodu: Splitska novinarka ostaje u zatvoru da ponovno ne ubije

IZVANRASPRAVNO vijeće splitskog Županijskog suda prihvatilo je žalbu Državnog odvjetništva te odredilo istražni zatvor splitskoj novinarki Vesni Božanić Serdar i da ne ponovi djelo, tj. da nakon svog dečka Ante Čikeša još nekoga ne ubije. Dosad joj je istražni zatvor bio određen tek da ne ometa postupak, tj. ne utječe na svjedoke. Kako svjedoka i nema previše, da je ostao samo taj pritvorski osnov, Božanić Serdar našla bi se na slobodi za koji dan, čim se svjedoci ispitaju. 

Tražili način da je zadrže iza brave

Očito se želio izbjeći takav rasplet pa se inzistiralo i na opasnosti od ponavljanja djela. Šef splitske istrage sudac Stanko Grbavac takav je zahtjev odbio jer je Božanić Serdar neosuđivana te nema dokumentacije da je ovisna o alkoholu ili nečem drugom.

Problem je ispao zbog novog ZKP-a, prema kojem se istražni zatvor ne može odrediti zbog teških okolnosti djela ukoliko se ne radi o kaznenom djelu za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora. Kako Božanić Serdar terete za "obično", a ne teško ubojstvo, tužiteljima je preostalo tek da do krajnosti žongliraju s mogućim opcijama.

Ustavnom tužbom protiv odluke o istražnom zatvoru?

Božanić Serdar ubila je u petak navečer svog dečka Antu Čikeša nožem. Zabila ga je ravno u srce. Ne zna se konkretno zbog čega. Bila je u stanju potpune rastrojenosti i teškog pijanstva. Tužilaštvo je tražilo istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, jer im se čini da je Božanić Serdar opasna za okolinu kada se napije.

Branitelj Toni Vukičević još nije upoznat sa odlukom suda. Razmišlja o ustavnoj tužbi kojom bi pokušao pobiti rješenje izvanraspravnog vijeća o određivanju zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.