Nedostaje 5000 odgojitelja u vrtićima, mijenja ih nestručni kadar. "Rade frizerke"

Ilustracija: Davorin Visnjic/PIXSELL

Neki roditelji su se našli u problemu jer njihova djeca nisu dobila mjestu u vrtiću, a neki vrtići pak imaju problem s manjkom odgojitelja.

Prema procjenama, u sustavu nedostaje čak 5000 odgojitelja pa se umjesto njih često zapošljavaju takozvane nestručne zamjene, izvještava HRT. U zagrebačkom vrtiću Travno nemaju problem s manjkom stručnog kadra,ali  promjene u sustavu s godinama itekako vide.

"Prijašnjih godina je to bilo 20/25 odgojitelja koji su se prijavljivali na jedan natječaj, sada je broj od 10 do 12/13 ovisno o periodu kada se natječaju objavljuju", kaže za HRT Marija Balić, ravnateljica dječjeg vrtića Travno.

"Odgojitelje se ne doživljava kao nositelje obrazovnog sustava"

Radi se o očekivanom trendu, govore u sindikatu odgojitelja i upozoravaju da se struka godinama marginalizira.

"Plaća, uvjeti rada, a javljaju se i to da se osjećaju podcijenjenima na takav način jer se ne doživljava niti važnost u sustavu niti ih se doživljava kao nositelje obrazovnog sustava", govori Iskra Vostreč Prpić iz Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju. 

"Radi se s jako puno prekovremenih i s daleko većim brojem djece nego je prepisano"

Iz udruge, koja okuplja odgojitelje, naglašavaju da ih nije iznenadilo što prošle akademske godine fakulteti nisu uspjeli popuniti povećane upisne kvote.  

"Radite jako puno prekovremeno, da radite s daleko većim brojem djece nego je to propisano, da radite s nestručnim zamjenama, i da na kraju krajeva imate nezakonito malu plaću", govori Katarina Turković Gulin, šefica udruge Sidro.

Frizerke mijenjaju odgojiteljice

Sve su to razlozi zbog kojih više ne žele raditi taj posao. Potvrđuje to odgojiteljica koja zbog mogućih neugodnosti ostaje anonimna.

"Prije sam radila u skupinama djece gdje su djeca bile u jako malim prostorijama, a bio je jako velik broj djece. Znači državni pedagoški standard se debelo krši", govori jedna odgojiteljica. Kolegice su joj često bile tzv. nestručne zamjene, primjerice frizerke. 

"Ja sad ne mogu doći u salon i reći ja vas bi šišala. Rekli bi ne možete, nemate školu. A odgajatelj može biti bilo tko. Je li to pošteno za ljude koji su 3 ili 5 godina se školovali", kaže odgojiteljica.

"To znači da ta osoba nema kompetencije da bi primijetila napredak djeteta, eventualno zaostajanje u razvoju potrebu da se dodatno podrži dijete kako bi ono maksimalno razvilo svoje maksimalne potencijale", govori Turković Gulin.

Ministarstvo obrazovanja je svjesno problema

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja su svjesni problema te se nadaju da će mogućnost prekvalifikacije pomoći da se riješi.

"Da oni opet besplatno u sistemu vaučera, mogu se prekvalificirati, da bi radili najčešće, vjerujem da bi to bili učitelji i učiteljice razredne nastave koji bi onda mogli raditi u vrtiću", kazao je za HRT resorni ministar Radovan Fuchs

Trenutačno u vrtićima radi oko 15.000 odgojitelja, no za funkcioniranje sustava nedostaje ih još najmanje 5000.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.