Vlada se hvali viškom u proračunu, a šuti o kamatama od milijardu kuna

Foto: Hina

HRVATSKA trenutno ima tehničku vladu, što je proračun dovelo na razinu koju nitko ne bi očekivao.
Na jučerašnji dan prošle godine deficit proračuna iznosio je 9.9 milijardi kuna, dok je jučer bio točno 2 milijarde kuna manji, 7.9 milijardi, javlja RTL.


U tom deficitu plaćene su kamate od 10 i pol milijardi kuna, tako da je država što se tiče prihoda i rashoda bez kamata u ovim trenucima u primarnom suficitu od 2.6 milijardi kuna.

No, nažalost, kako je Hrvatska natukla blizu 300 milijardi kuna duga, podatak da je proračun bez uračunatih kamata u plusu, neće nam previše pomoći.

Na kamate odlazi milijardu kuna mjesečno

Naime, prema podacima o prihodima i rashodima državnog proračuna, u prvih deset mjeseci na kamate je potrošeno 9,5 milijardi kuna, tako da se na kamate troši oko milijardu kuna mjesečno.

Planirani deficit za ovu godinu iznosio je 12.5 milijardi kuna, stoga ukoliko u narednih nekoliko tjedana netko ne potroši nekoliko milijardi kuna, deficit bi mogao biti znatno niži od planiranog.

U 2015. godini uplatili smo 400 milijuna eura, a do sad smo povukli 520 milijuna, dakle u plusu smo za 120 milijuna eura. Tih skoro još milijardu kuna ekstra također će se pozitivno odraziti na stanje deficita.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.